Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.3.2012 - Kuntapakka sekaisin Satakunnassa

Kunnallishallinnon uutta rakennetta Suomeen valmistellut virkamiestyöryhmä on esittänyt selvitettäväksi Satakuntaan viiden kunnan muodostamista nykyisten 21:n sijaan.

Liitoksilla tavoiteltaisiin nykyistä vahvempaa kuntarakennetta, joka turvaisi asukkaiden peruspalvelujen saannin ja takaisi maakunnan elinvoimaisuuden vielä 20-30 vuodenkin kuluttua.

Porissa tällä viikolla järjestetty kuntien kuulemistilaisuus osoitti kuitenkin sen, että uudistus on helpommin sanottu kuin tehty. Itse asiassa vain muutama suurempi kaupunki tai kunta oli valmis nielemään sellaisenaan virkamiesten esittämän kuntakartan, etunenässä Pori, Rauma ja Eura. Pienten kuntien joukossa Satakunnan uuden kuntakartan hyväksyjät olivat harvassa.

Lähes kaikkien muiden kuntaedustajien puheenvuoroissa ilmaistiin vähintään epäilys hanketta kohtaan. Lieneekin selvää, että tavoite viiden kunnan muodostamisesta Satakuntaan jää ainakin tässä vaiheessa pelkäksi utopiaksi, ja maakunnan kuntapakka on sekaisin.

Eniten epäilyjä on Porin seudulla, jonne työryhmä esitti 120 000 asukkaan suurkuntaa maakunnan veturiksi. Eniten kannatusta tälle löytyy Porin naapureista Ulvilasta, jossa edessä lienee kuitenkin sisäinen kiista Porin ja Keski-Satakunnan välillä.
Luvian päättäjät suhtautuvat Porin liitoksen ehkä kaikkein kielteisimmin, ellei mukaan lasketa Harjavaltaa, joka heitti odotetusti peliin mukaan oman Keski-Satakunnan liitosvaihtoehtonsa. Yllättävää oli se, että Harjavalan vaihtoehto ei saanut suurta kannatusta. Selvimmin sille lämpeni Kokemäki, kun taas Harjavallan vanha kumppani Nakkila näyttää valinneen suunnakseen Porin.

Rauman seudulle työryhmä esitti kahta vaihtoehtoa, joista laajempi, yli maakuntarajan aina Uuteenkaupunkiin saakka ulottuva suurkunta saataisi vastaanotosta päätellen toteutua helpostikin.

Sen sijaan Pohjois-Satakuntaan esitetty liitoshanke estäisi hartaasti viritellyn Kankaanpään, Jämijärven ja Parkanon liitoksen, mikä on ollut suuri pettymys alueella. Sekä Kankaanpään että Jämijärven puheenvuorot olivat katkeria tilityksiä kuntaministeri Henna Virkkuselle (kok).

Ehkä kaikkein yllättävintä on kuitenkin se, kuinka pienemmissä ja velkaisimmissa kunnissa ei suostuta uskomaan synkkiä ennusteita. Päättäjien tahdosta esimerkiksi Lavian kaltaiset kunnat mieluummin kärvistelevät ja antavat asukkaidensakin kärvistellä. Onko tässä mitään järkeä?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva