Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.3.2012 - Hyvää työväenlehtipäivää!

Näin maaliskuun alussa on sosialidemokraattisessa ja vasemmistoliittolaisessa lehdistössä vietetty 1970-luvulta lähtien työväenlehtipäivää, jolla halutaan korostaa erityisesti työväenlehdistön ja ay-liikkeen välistä yhteistyötä.

Valitettavaa on, että viime vuosina työväenlehdistön asemaa on heikennetty työväenliikkeen sisältä, kun molemmat työväenpuolueet sekä osin myös ay-liike ovat vähentäneet tukeaan lehdistölle keskittäen viestintäänsä.

Se on johtanut lehtikuolemiin, mutta edelleen on kuitenkin lehtiä, jotka pyristelevät tuota kehitystä vastaan ja yrittävät tulla toimeen pienemmillä resursseilla, omalla tulonhankinnalla ja supistuneella tuella, kuten Uusi Aika.

Ajat ovat muuttuneet, ja joidenkin mielestä työväenlehtikin on sanana vanhentunut. Mieluummin puhutaan palkansaajalehdistä tai poliittisista lehdistä. Joidenkin mielestä työväestökin on sanana vanhentunut.

Tosiasia on kuitenkin se, että työväestö on edelleen olemassa, joskin työväenpuolueiden ja ay-liikkeen toiminnan ansiosta työväestön sosiaalinen asema ja elintaso ovat nyt korkeampia kuin esimerkiksi viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä, jolloin työväestön asemaa lähdettiin nostamaan.

Elintason erot ovat toisaalta kaventuneet, toisaalta lisääntyneet. Työttömistä ja muista aivan pientuloisista on muodostunut uusi köyhälistö, samaan aikaan kun toisessa päässä suurituloiset ovat kasvattaneet eroaan keskituloisiin.

Yhteiskunta tulee tuskin koskaan valmiiksi, ja vaikka työväenliike on saanut paljon aikaan, uusia ongelmia tulee ratkottavaksi koko ajan. Työväenpuolueilla ja ay-liikkeellä on edelleen kosolti työtä, ja työväenlehdistön tehtävänä on osaltaan tukea tätä.

Tänä vuonna 106 vuotta täyttävä Uusi Aika on kokenut historiansa kuluessa kovia. Lehden kulta-aikaa olivat 1970- ja 1980-luvut, jolloin kolme kertaa viikossa ilmestyneen lehden toimituksessa työskenteli enimmillään viitisentoista henkilöä levikin ollessa yli 15 000 kappaletta. Aluetoimituksia oli kolme, ja lehden konttorissa eri tehtävissä oli ihmisiä lähes saman verran kuin toimituksessa.

Vuosien kuluessa resurssit ovat huvenneet. Nyt koko henkilöstömäärä on alle 10 ja lehti ilmestyy kerran viikossa. Levikkimme on vajaa 6 000 kappaletta. Pienemmistä resursseista huolimatta koemme olevamme tärkeitä satakuntalaiselle lukijakunnallemme, sosialidemokratialle ja ay-liikkeelle. Olemme havainneet sen saamastamme palautteesta sekä siitä tuesta, jota saimme lehden taistellessa viime vuonna olemassaolostaan.

Kiitos siitä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva