Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.2.2012 - Perussuomalaisten vihapuheille saatava rajat

Perussuomalaiset poliitikot ovat jälleen kerran kunnostautuneet vihapuheineen tavalla, jota voi vain paheksua, ja nyt puheiden lonkerot ovat ulottautuneet myös Satakuntaan.

Köyliöläisen kunnanvaltuutetun Tommi Raution (ps) Facebook-kirjoittelu, jossa hän ehdotti kunniamerkkiä ulkomaalaistaustaisen miehen tappaneelle oululaismiehelle, on rasistisen kirjoittelun pohjanoteerauksia Suomessa.

Raskauttavaksi Raution kirjoittelun tekee se, että kyseessä on kunnanvaltuutettu, joka oli ehdokkaana myös viime kevään eduskuntavaaleissa. Pienen kunnan päättäjänkin pitäisi tuntea vastuunsa ja harkita, mitä hän suustaan tai näppäimistöstään päästää.
Rautio on jälkeen päin julkisuudessa väittänyt, ettei hän ole moista kirjoittanut, ja että häntä on tulkittu väärin. Nyt poliisi selvittää, mitä hän on todella sanonut.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on julkisuudessa tuominnut Raution puheet, ja hän on myös ilmoittanut, että Rautio erotetaan puolueesta.

Mutta eipä tunnut Soini itsekään pystyvän pitämään suutaan supussa. Keskiviikon Ylen A-studiossa Soini nimitti EU-komission varapuheenjohtajaa Olli Rehniä (kesk) Bobrikoviksi. Tästä Rehn on ymmärrettävästi loukkaantunut ja vaatinut Soinilta anteeksipyyntöä.

Nikolai Bobrikov oli Venäjän vallan aikana 1900-luvun alussa Suomen kenraalikuvernööri, joka murhattiin vuonna 1904. Silloisessa itsenäisyydestä haaveilevassa sortokauden Suomessa venäläistämispolitiikkaa ajaneen Bobrikovin murhaa pidettiin jonkinlaisena sankaritekona, ja surmatyön tehnyt Eugen Schauman nostettiin sankariksi.

Timo Soini ilmoitti torstaina julkisuudessa, ettei häneltä tipu anteeksipyyntöä, koska poliitikon on kestettävä arvostelua.
Soinin keskiviikkoinen kommentti voidaan toki tulkita pelkäksi arvosteluksi, mutta se on laajasti tulkittu myös vihjailevaksi uhkailuksi ja vihapuheeksi. Ainakin Olli Rehn itse on sen kokenut näin.

Puheenjohtaja Soini on tähän saakka visusti välttänyt syyllistymästä sellaisiin vihapuheisiin, joihin hänen puolueensa eräät kansanedustajat ovat syyllistyneet. Soini on myös tuominnut vihapuheet. Nyt Soinilta itseltään lipsahti kuitenkin sellainen ”sammakko”, jota hän joutunee selittelemään vielä moneen kertaan.

Timo Soinin puheiden myötä Perussuomalaisten vihapuheissa on saavutettu nähtävästi uusi ja aiempaa korkeampi taso, jonka etenemiselle on saatava raja. Toivottavasti kansa muistaa tämän jo tulevissa kunnallisvaaleissa puhumattakaan seuraavista eduskuntavaaleista.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva