Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.2.2012 - Hyvä kuntauudistus ei etene ylhäältä pakottamalla

Tällä viikolla julkisuuteen tuodut hallituksen kuntauudistussuunnitelmat ja kuntakartat ovat herättäneet heti ankaraa keskustelua puolesta ja vastaan, mikä oli odotettuakin.

Virkamiestyöryhmältä odotettiin räväkkää esitystä, mutta manner-Suomen 320 kunnan yhdisteleminen 66-70 suurkunnaksi ylitti odotukset. Siksi karttojen synnyttämä keskustelukin on ollut rajua.

Toisaalta on huomioitava, että nyt julkisuuteen tuotu paperinippu on vasta virkamiesesitys, eikä hallitus ole ottanut siihen kantaa. Kiivaimmat arvostelijat ovat unohtaneet tämän ja toimineet ikään kuin kartoilla esitetyt uudet kuntarajat olisivat jo ylhäältä annettuja määräyksiä.

Selvää on, ettei kuntarajoja voida muuttaa hallituksen mahtikäskyllä, vaikka kokoomuksen riveissä tuntuukin olevan halukkuutta pakkoliitoksiin.

Kokoomus ei ole kuitenkaan koko hallitus, ja toinen päähallituspuolue SDP onkin jo kuntatyöryhmänsä puheenjohtajan Maarit Feldt-Rannan suulla sanoutunut karttaharjoituksesta irti. SDP ei halua pakkoliitoksia.

Esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle mm. kuntiin ja maakuntaliittoihin, ja vasta sen jälkeen hallituksessa otetaan asiaan tarkemmin kantaa. Jo nyt näyttää kuitenkin selvältä, ettei kuntarajoja muuteta ainakaan kokonaan virkamiesesityksen lailla.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pyysi jo ennen esityksen julkistamista oppositiopuolueita mukaan jatkosuunniteluun, mutta etenkin keskusta on ilmoittanut kieltäytyvänsä. Se haluaa mieluummin vain arvostella tähtäimessään ensi syksyn kunnallisvaalit. Järkevämpää olisi kuitenkin osallistua työhön rakentavalla mielellä.

Keskustan kohdalla hankkeen vastustus perustuu kuitenkin ensisijaisesti pelkoon vallan menettämisestä. Kepu hallitsee maaseudun pieniä kuntia, joita haluttaisiin yhdistää isompiin. Se merkitsisi automaattisesti keskustan vallan kaventumista.

Suomen kunnat ovat nyt kuitenkin tilanteessa, jossa valtapolitiikka pitäisi unohtaa. Tärkeämpää on turvata kuntalaisille palvelut myös tulevaisuudessa, ja se onnistuu vain suuremmissa yksikäissä.

Se, syntyykö Satakuntaan kartalla esitetyt viisi kuntaa vai kenties 10, on sekin vähemmän tärkeää. Pääasia on se, että uudistus lähtee etenemään ajoissa ja kuntien ehdoilla. Vaillinaiseksi jääneen Paras-hankkeen jälkeen vielä vuosien vetkuttelu saattaa johtaa siihen, että rahat loppuvat, ja silloin matti myöhäistenkin on pakko liittyä suurempiin.

Silloin nopeat syövät hitaat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva