Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.2.2012 - Demaritaustan ei pidä olla kuntajohtajalle miinusta

Ulvilan kaupunginjohtajan Arto Saarisen päätös jäädä eläkkeelle on käynnistänyt Porin naapurikaupungissa spekulaatiot Saarisen seuraajasta. Virka on julistettu haettavaksi, ja kaupungin päättäjät eri tahoilla etsivät parhaillaan ehdokkaita.

Oman anturinsa etsintään heitti sitoutumaton porvarilehti Satakunnan Kansa (28.1.), joka ennakoi demarivallan päättymistä Ulvilassa, kun kaupunginjohtaja vaihtuu. Lehti oli kuulostellut Ulvilan johtavia päättäjiä, ja nimennyt sen perusteella nipun ehdokkaita.

Lehden nimeämien ehdokkaiden joukossa olivat mm. Porin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (kok), kansanedustaja Anne Holmlund (kok), kaupunginvaltuutettu Kimmo Vepsä (kok), kaupunginvaltuutettu ja kiinteistönvälittäjä Ari Ruoho (kok) ja Harjavallan kaupunginjohtaja Jaana Karrimaa (sd). Lisäksi joukossa olivat Ulvilan nykyisestä virkamiesjohdosta talousjohtaja Helena Huhtanen ja hallintojohtaja Mikko Polvenlahti.

SK:n esille tuoma lista oli kovasti kokoomushenkinen, ja lehti otsikoi raflaavasti, että demarivallalle tulee Ulvilassa nyt piste - ikään kuin sellaisesta asiasta olisi jo päätetty. Jutun sisältö osoittaa muutenkin, että sitoutumattomana esiintyvä lehti on valinnut puolensa Ulvilassakin, mikä ei tosin ole uusi asia. Etusivullaan lehti kuitenkin otsikoi, ettei virantäyttöön sotketa puoluepolitiikkaa.
Silmiin pistävää on sekin, että lehti arvioi Jaana Karrimaan miinukseksi demaritaustan. Väite kuten koko juttukin siis oli perin ristiriitainen. Jos halutaan olla epäpoliittisia, olisi esimerkiksi Anne Holmlundin miinukseksi pitänyt laskea kokoomustausta.

Demaritausta ei voi olla miinus kuntajohtajalle varsinkaan Ulvilan tapaisessa kaupungissa, jossa poliittiset voimasuhteet tai koalitiot ovat hyvin tasaväkisiä. Suomen kunnissa on runsaasti kyvykkäitä demaritaustaisia johtajia, jotka ovat näyttäneet kyntensä, eikä Harjavallan Karrimaakaan ole huonoimmasta päästä. Tosin löytyy epäonnistuneitakin johtajia niin demari- kuin muillakin puoluetaustoilla.

Jos ei lasketa maaseudun kepuvaltaisia kuntia, niin kuntapäättäjät pystyvät nykyisin yleensä varsin avoimin mielin ja yli puoluerajojen valitsemaan kuntajohtajia. Aika on muuttunut, mutta ulkoasuaan uudistanut Satakunnan Kansa näyttää henkisesti jumiutuneen menneeseen.

Jos halutaan arvioida johtajaehdokkaita, olisi viisaampaa tarkastella heidän muita ominaisuuksiaan kuin puoluekantaa: esimerkiksi kuinka uskottava ehdokas on henkilö, joka loikkii puolueesta toiseen sen mukaan, mitä hän miltäkin puolelta saa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva