Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.1.2012 - Haavisto-ilmiö saattaa vetää loppuun asti

Presidentinvaalien toinen kierros on täydessä käynnissä. Ennakkoäänestyksen alun perusteella saattaa koko toisen kierroksen äänestysvilkkaus nousta hyvinkin korkealle. Äänestäjät ovat nyt innostuneita.

Kokoomuksen Sauli Niinistöstä on tehty presidenttiä jo siitä saakka, kun hän hävisi kuusi vuotta sitten toisella kierroksella niukasti Tarja Haloselle. Hänen kannatuksensa hupeni korkeista gallupluvuista ensimmäisellä kierroksella 37 prosenttiin, mikä ei ollut yllätys. Ensimmäisen kierroksen yllätys oli sen sijaan se, että vihreiden Pekka Haavisto nousi hänen kilpakumppanikseen toiselle kierrokselle.

Nyt jo kaikki tietävät, että lähes salaa syntynyt Haavisto-ilmiö on tosiasia, eikä Sauli Niinistön muutto Mäntyniemeen ole itsestään selvyys, vaikka hän mielipidemittausten perusteella onkin vielä johdossa.

Ensimmäisen kierroksen kampanjassaan ja tenteissä varsin ylimalkaisia vastauksia kansalaisten ja toimittajien kysymyksiin antanut Niinistö on nyt joutunut terävöittämään mielipiteitään, ja hän on joutunut yhä useammin mm. myöntämään olevansa samoilla linjoilla SDP:n Paavo Lipposen kanssa.

Tämä kävi selväksi torstaina, kun Niinistö oli kertomassa ajatuksiaan SDP:n puoluevaltuuston edessä yhdessä Pekka Haavisto kanssa.

Sauli Niinistön terävöittäessä omaa toisen kierroksen kampanjaansa Pekka Haavisto näyttää lisäävän omaa kannatustaan varsin vähäeleisesti, ja kun todelliset äänet Runebergin päivän iltana lasketaan, edessä saattaa olla melkoinen jännitysnäytelmä. Haavisto-ilmiö nimittäin saattaa vetää uusia äänestäjiä loppuun saakka.

Vaikka Paavo Lipposen heikkoa menestystä torstaina murehtinut demarijohto ei antanut tukeaan kummallekaan ehdokkaalle, näyttää moni näkyväkin sosialidemokraatti myös Satakunnassa valinneen suunnakseen Haaviston. Vastaavanlaista siirtymää on havaittavissa  vasemmistoliiton riveissä, ja myös keskustan ja jopa perussuomalaisten kannattajia on ilmoittautunut Haaviston tueksi.

Vastakkain on nyt kaksi EU-myönteistä ehdokasta; konservatiivisempia pääomapiirejä edustava Niinistö sekä liberaalimpi humanisti Haavisto. Kummallakin on hyvät ja huonot puolensa.

Haaviston lähes ainoa este tulla valituksi saattaa olla hänen avoin homoutensa ja liittonsa miehen kanssa. Moni äänestäjä sanoo hyväksyvänsä homouden mutta pelkäävän homon presidentin tekevän naarmun Suomi-kuvaan.

Heterona Pekka Haavistoa voitaisiin jo pitää uutena presidenttinä. Mutta toisaalta, olisiko hän silloin sama Pekka Haavisto?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva