Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.1.2012 - Metallin vaalit ay-liikkeen koetinkivi

Alkaneen vuoden presidentinvaalien ja syksyn kunnallisvaalien ohella pidetään myös muita vaaleja kuten ammattiyhdistysliikkeen liittokokous- tai edustajistovaaleja. Niistä merkittävimmät ovat toukokuun lopussa pidettävän SAK:laisen Metalliliiton liittokokouksen vaalit.

Maaliskuussa järjestettävissä vaaleissa ratkaistaan teollisuusliittojen mahtiliiton herruus, joka on jo useat vuodet ollut sosialidemokraateilla. Vielä 1970-luvulla sosialidemokraatit ja silloiset kommunistit kävivät katkeraa taistoa Metallin johtajuudesta, mutta vasemmistoliitto on menettänyt koko ajan yhä enemmän otettaan myös Metalliliitosta kuten koko ammattiyhdistysliikkeestä.
Vasemmistoliitto on ollut johtavassa asemassa viime vuosina enää SAK:laisessa Rakennusliitossa, jossa viime vuonna irtaannuttiin ainakin näennäisesti puoluepolitiikasta, ja henkilövalinnat on tehty sopuisasti. Käytännössä suurinta valtaa Rakennusliitossa käyttävät kuitenkin edelleen samat henkilöt, jotka aiemmin olivat vasemmistoliiton mandaateilla.

Metallityöväen liitossa puoluepolitiikka on kuitenkin edelleen vahvasti mukana. Parhaillaan on käynnissä ehdokkaiden asettaminen, joka päättyy tammikuun lopulla.

Metallin vaaleista on tulossa ay-liikkeen eräänlainen koetinkin, koska viime vuoden eduskuntavaaleissa voiton makuun päässeet perussuomalaiset ovat uhonneet ottavansa siivun myös myös ay-liikkeen vallasta, ja he ovat ilmoittaneet aloittavansa valtauksensa Metalliliitosta.

Tähän vaikuttaa eniten tietysti se, että Timo Soinin vaalityöntekijäksi sosialidemokraateista loikannut Metalliliiton entinen viestintäpäällikkö Matti Putkonen yrittää nyt hakea jonkinlaista revanssia demareilta, jotka eivät Putkosen mielestä viime vuosina ymmärtäneet ”vanhan dinosauruksen” arvoa.

Sosiaalidemokraateissa ja vasemmistoliitossa perussuomalaisten uho on pantu merkille, ja molemmissa leireissä tunnetaan ilmeisesti jonkinlaista huoltakin asemistaan. On kuitenkin selvää, ettei perinteisten työväenpuolueiden asemaa Metallissa pystytä ainakaan vielä horjuttamaan, ja esimerkiksi nykyinen puheenjohtaja Riku Aalto (sd) säilyttää paikkansa.

Perussuomalaiset ovat käyttäneet ehdokkaita haaliessaan varsin arveluttaviakin keinoja. On puhuttu riihikuivan rahankin tarjoamisesta henkilöille, jotka lähtevät ehdokkaaksi vaaleihin. Eduskuntavaalien voiton tuomille puoluetukimiljoonille on löydetty uutta käyttöä.

Tiettävästi perussuomalaiset ovat onnistuneet saamaan ay-riveihinsä pääasiassa vasemmiston jostakin syystä katkeroittamia ehdokkaita, ja näkyvät ehdokkaat ovat vähissä.

Niinpä myös Metallin valtaus jäänee lopulta haaveeksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva