Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.12.2011 - Huoli Satakunnan asemasta on aiheellinen

Viikon kuluttua 20-vuotisjuhliaan viettävän Satakuntaliiton ja samalla koko maakunnan voidaan katsoa saaneen erävoiton, kun hallituspuolueiden puoluesihteerien työryhmä ei torstaina päässyt sopuun vaalipiiriuudistuksen sisällöstä.

Työryhmän piti alun perin käsitellä vain Itä-Suomen pienten vaalipiirien yhdistämistä sekä Uudenmaan vaalipiirin jakamista ja näin vähentää manner-Suomen vaalipiirien määrää, mutta loppumetreillä mukaan otettiin myös Satakunnan vaalipiirin asema. Hallituksen porvaripuolueilla on ollut haluja joko jakaa Satakunta muiden vaalipiirien kesken tai yhdistää se esimerkiksi Varsinais-Suomeen. Erityisesti vihreät haluavat romuttaa Satakunnan vaalipiirin.

Sosialidemokraattien Mikael Jungner ilmoitti kuitenkin työryhmässä, ettei Satakunnan vaalipiiriin pidä tässä vaiheessa koskea. SDP haluaa katsoa ensin, toteutuuko Pohjois-Satakunnan kuntaliitos ja miten se vaikuttaa maakuntarajoihin, sekä miten hallituksen kaavailema kuntajakouudistus kohtelee Satakuntaa. Tuekseen demarit saivat vasemmistoliiton.

SDP:n johdon näkemys noudattaa Satakunnan Sosialidemokraattien syyspiirikokouksessaan toteamaa kannanottoa, joten näyttää siltä, että maakunnan demariväen ja puoluejohdon välit ovat kunnossa. Eipä muuta ole silti epäiltykään.

Sosialidemokraatit ovat nyt päällimmäisenä puolustamassa Satakuntaa. Se ei ole mikään ihme, sillä SDP on edelleen Satakunnan johtava poliittinen voima, vaikka perussuomalaiset olivatkin kevään eduskuntavaaleissa järjestää yllätyksen.

Siitä huolimatta huoli Satakunnan asemasta on edelleen aiheellinen. Vaalipiiriuudistus menee seuraavaksi hallituspuolueiden puheenjohtajien ratkottavaksi. Ei pidä epäillä, etteikö SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainenkin olisi samoilla linjoilla kuin Jungner, mutta vaalipiiriuudistuskin on vain yksi - joskin ratkaiseva - uhka maakunnalle.

Uhkatekijöitä nimittäin löytyy lähempääkin kuin pääkaupungista: Satakunnan rajojen sisältä. Kankaanpään-Parkanon kuntaliitoshanke on oma lukunsa, joka toteutuessaan saattaa viedä maakunnalle tärkeän Pohjois-Satakunnan keskuksen Pirkanmaalle. Pirkanmaalle vetää myös Kiikoisten mieli, jossa valtuuston kokoomusenemmistö halua jyrätä asukkaiden satakuntalaismielisen enemmistön.

Maltti olisikin valttia nyt myös Satakunnan sisällä. Maakunnan kuntien päättäjienkin kannattaisi odottaa, mitä hallituksen kuntajakouudistus tuo tullessaan. Vaikka ministerit piirtävät kuntakarttoja, ratkaisujen avaimet ovat kuitenkin kuntien päättäjillä. Avaimia on kuitenkin käytettävä vastuullisesti muistaen, että tärkeintä on turvata kuntalaisille palvelut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva