Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.12.2011 - Kiurun Yle-vero,piikki porvarin lihassa?

Porilaisen asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd) junailema, kaikkien eduskuntaryhmien hyväksymä ja nyt myös valtioneuvoston osaltaan päättämä Yle-vero on saanut osakseen paljon kiitosta, ja myös suurin osa suomalaisista pitää Aamulehden kyselyn mukaan ratkaisua hyvänä.

Kiuru teki mitä lupasi, ja sai ratkaistua muutamassa kuukaudessa Yleisradion kiistellyn rahoituksen, kun edellinen viestintäministeri Suvi Linden (kok) ei pystynyt siihen neljässä vuodessa Matti Vanhasen (kesk) toisessa hallituksessa, eikä hänen edeltäjänsä Susanna Huovinen (sd) Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa.

Vaikka mm. kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuorikin varsin laveasti antoi kiitosta Kiurun toiminnalle, ei nyt sovittu ratkaisu ole kuitenkaan kelvannut kaikille porvarillisille tahoille mm. täällä Satakunnassa. Siitä tuntuu jääneen piikki joidenkin porvaritahojen lihaan.

Esimerkiksi Satakunnan Kansa arvosteli pääkirjoituksessaan (17.12.) Yle-veroa huonosti valmistelluksi ja kovalla kiireellä toteutetuksi. Lehti puki kritiikkinsä asuun, jonka mukaan Yle-vero kohtelee kaltoin yksityistä sanoma- ja paikallislehdistöä ja pyrkii suitsimaan muuta mediaa.

Sitoutumattomana maakuntalehtenä itseään markkinoivan mutta oikeistolaiset kyntensä moneen kertaan paljastaneen SK:n pääkirjoituksen rivien välistä voi kuitenkin lukea tälläkin kertaa kritiikin kohdistuvan ennen kaikkea siihen, että ratkaisun sai aikaan sosialidemokraattinen ministeri. Voi vain olettaa, että jos asialla olisi ollut vaikkapa toinen porilaiskansanedustaja, kokoomuksen Sampsa Kataja, suhtautuminen olisi ollut paljon myönteisempi.

Ratkaisu Yle-verosta oli sitkeiden neuvottelujen jälkeen syntynyt kompromissi, eikä kompromissi ole koskaan täydellinen. Niinpä nytkin aikaan saadussa ratkaisussa on varmasti parantamisen varaa. Tähän hetkeen se oli kuitenkin paras, ja nyt saadaan päätökseen ikuinen poru Ylen rahoituksesta.

Nykyinen tv-lupamaksu on aikansa elänyt, ja 250 000 taloutta hyödyntää vapaamatkustajana Ylen palveluita. 50-140 euron suuruinen vero vuodessa peritään kaikilta verotuksen yhteydessä tulojen mukaan. Kansalaisnäkökulmasta vero on lupamaksua oikeudenmukaisempi.

Eniten ratkaisusta hyötyvät lukuisat pienituloiset ja yksinasujat, joiden maksu alenee selvästi. Pelkästään yksinasujia on puoli miljoonaa. Häviäjiä ovat kahden verovelvollisen taloudet, kun kummankin tulot ovat yli 22 000 euroa vuodessa.

Joka tapauksessa verolla turvataan Ylen sisällön monipuolisuus, alueellinen toiminta sekä julkisen palvelun velvoite, jota ei sovi edelleenkään unohtaa. Eikä tarvita maksukortteja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva