Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.12.2011 - Kuntauudistuksen pitäisi olla kaikkien yhteinen

Kokoomuksen ja SDP:n johtaman sateenkaarihallituksen käynnistämä kuntauudistus on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä jo ennen kuin uudistus on saanut todellisen hahmonsa. Uudistuksen on pelätty johtavan mm. kuntien pakkoliitoksiin.

Pelkoja pakkoliitoksista karistettiin kuitenkin viimeksi SDP.n kuntafoorumissa viime viikonvaihteessa. Siellä niin SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kuin kokoomuslainen kuntaministeri Henna Virkkunenkin torjuivat ajatuksen pakkoliitoksista.

Urpilainen vertasi kuntaliitoksia pakkoavioliittoihin, jotka toimivan harvoin. Hänen mukaansa kuntaliitoksetkin edellyttävät vahvaa tahtoa kaikilta osapuolilta.

Kun erityisesti keskusta on herätellyt pienissä kunnissa eräänlaista kuntakapinaa hallituksen suunnitelmia vastaan, on kysyttävä, mitkä ovat ”kapinallisten” lähtökohdat ja ovatko ne aitoa huolta kuntien palvelujen säilymisestä. Vai onko kyseessä vain ensi syksyn kunnallisvaaleihin tähtäävä kikkailu?

Keskusta on perinteisesti pitänyt kiinni erityisesti maaseudun pienistä kunnista, joissa sillä on usein jo yksinkertainen enemmistö valtuuston jäsenistä. Se on ollut puolueelta selkeää valtapolitiikkaa, sillä kepun valta on vähentynyt kuntakoon suurentuessa.

Hallituksen lähtökohtana on kuitenkin turvata meille kaikille kansalaisille tasavertaiset palvelut riippumatta siitä, missä päin Suomea me asumme. Palvelujen tasavertaisuutta uhkaavat väestön ikääntyminen ja yhä syvemmälle vajoava kuntatalous, jotka ovat ominaispiirteitä erityisesti pienille kunnille.

Suuri kuntakoko ei toki ole automaatti, joka pelastaisi palvelut tai nostaisi taloudellista tilannetta, mutta suuremassa kunnassa palvelut on kuitenkin helpommin järjestettävissä. Palvelujen tehokas järjestäminen edellyttäisi kuitenkin yhtenäistä kuntaa.

Esimerkiksi Porin seudulla toteutettu perusturvan yhteistoiminta-alue ja sen toiminnan onnahtelu ovat esimerkkejä siitä, että pelkälle kuntien yhteistyölle perustuva palvelutarjonta ei useinkaan toimi toivotulla tavalla, koska päätöksenteko on hajautettu.

Niinpä kuntaliitoksiin perustuvan kuntauudistuksen pitäisi olla kaikkien yhteinen asia, myös oppositiopuolueiden. Jutta Urpilaiselta SDP:n kuntafoorumissa ja aiemmin eduskunnan puhemieheltä Eero Heinäluomalta (sd) olikin järkevät vedot kutsua oppositiota mukaan kuntauudistuksen suunnitteluun ja rakentamiseen.

Mitä laajempi yhteisymmärrys uudistuksesta saavutetaan, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on onnistua. Kyseessähän ovat kaikkien asukkaiden kuntapalvelujen turvaaminen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva