Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.12.2011 - Konsensuksen löytyminen plussaa Porille

Kun Porin kaupunginvaltuusto runsaan viikon kuluttua kokoontuu käsittelemään kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotusta, kokous lienee aivan toisenlainen kuin vuosi sitten vastaavassa tilanteessa.

Viime vuonnahan valtuustoryhmät olivat pahasti eri linjoilla tärkeistä kysymyksistä kuten perusturvan määrärahoista tai useista muista kaupunkilaisille tärkeistä palveluista. Silloin syntyi niin sanottu vasemmistokoalitio, jonka turvin sosialidemokraatit, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit saivat niukalla enemmistöllään tahtonsa läpi.

Tuon koalition ansiosta esimerkiksi perusturvan määrärahat nousivat siitä, mitä kokoomuksen johtama porvarileiri olisi halunnut. Ilman koalitiota perusturvan määrärahatilanne olisi ollut tänä syksynä vielä huonompi mitä se nyt oli.

Koalitio syntyi paljolti siitä tuskasta, jota sosialidemokraateissa koettiin, kun nuorennusleikkauksen kokenut kokoomusjohto halusi osoittaa porvarileirin voimaa eikä ylimielisyydessään halunnut kuunnella, mitä muilla ryhmillä oli sanottavanaan.

Seurauksena oli se, että porilaisessa kunnallispolitiikassa pitkään jatkunut suurten ryhmien yhteistyö katkesi.

Kokoomuksessa ja keskustassa tultiin tämän vuoden kuluessa kuitenkin järkiinsä, ja kokoomuksen suhtautuminen sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton ajatuksiin muuttui selvästi. Porvarien neuvotteluhalukkuus oli toisaalta pakon sanelemaa, sillä äänekäs riitely ei olisi johtanut pidemmän päälle mihinkään hyvään.

Tänä syksynä sosialidemokraatit ja kokoomus sitten löysivätkin taas toisensa, ja samaan kimppaan ovat osallistuneet myös vasemmistoliitto ja keskusta. Tällä merkittävällä enemmistöllä Poriin on taas synnytetty budjettia, johon pienten ryhmienkin on tyytyminen.

Tosin koalition päivätkin luettiin viimeistään silloin, kun perussuomalaisten ryhmä hajosi tänä syksyn henkilöristiriitoihinsa.
Joka tapauksessa konsensuksen syntyminen on Porille ja porilaisille pelkkää plussaa. Sen ansiosta esimerkiksi perusturva on saamansa likipitäen sen rahoituksen, jota se on pyytänyt turvatakseen sosiaali-ja terveyspalvelut.

Se on tosin edellyttänyt tuloveroprosentin korotusta 0,5 prosenttiyksiköllä, mutta mm. Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön nettikysely osoittaa, että selvä enemmistö porilaisista hyväksyy korotuksen.

Kuntatalouden on vuosikaudet sanottu heikentyvän ”ensi vuonna”. Niin nytkin. Ja miksei kuntien talous heikkenisi, kun koko kansantalous on lujilla. Poliittisella yhteistyöllä talousvaikeudet on kuitenkin helpompi voittaa kuin riitelyllä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva