Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.11.2011 - Työväenliikkeen asialla 105 vuotta - ja edelleen

Tänä vuonna on kulunut 105 vuotta Uuden Ajan edeltäjän Sosialidemokraatin perustamisesta. Varsinainen juhlapäivä oli 5. huhtikuuta, mutta Uusi Aika  julkaisee juhlanumeron vasta nyt, kun uhka lehtemme tulevaisuuden yltä on poistunut, ja voimme katsoa luottavaisemmin eteenpäin toimiaksemme edelleen satakuntalaisen sosialidemokratian ja työväenliikkeen asialla.

Runsaan sadan vuoden aikana lehti on kokenut sekä nousuja että kohtalonhetkiä, jotka ovat myötäilleet sekä koko suomalaisen työväenliikkeen nousuja ja laskuja, että etenkin viime vuosina mediakentän myllerryksiä.

Siinä missä viime vuosisadan alkutaipaleella kansalaissota oli kaataa koko työväenlehdistön, ovat uhkana myöhemmin olleet talouden lainalaisuudet. Uusi Aika eli suuria taloudellisia vaikeuksia 1960-luvulla, mutta lehtiyhtiön silloiset vastuuhenkilöt saivat Uuden Ajan pelastettua.

Määrätietoiset ponnistelut lehden talouden nostamiseksi, 1970-luvulla tehdyt investoinnit tekniseen kehitykseen ja ay-liikkeen tuki siivittivät Uuden Ajan nousuun, joka jatkui aina 1990-luvun lamavuosiin saakka.

Kasvu tasaantui ja kääntyi laskuksi 1990-luvun lamavuosina, jolloin alkoivat ensimmäiset lehtikuolemat työväenlehdistössä. Levikit alkoivat laskea, ja niiden myötä ilmoitustulot. Satakuntalainen sosialidemokraattinen järjestöväki, siis lehden omistajat, ay-liike sekä lukuisat yksittäiset toverit ovat kokeneet Uuden Ajan kuitenkin niin tärkeäksi työkaluksi, että lehden pelastamiseksi on tehty kaikki voitava. Eivätkä uskolliset tilaajatkaan hylänneet lehteä.

Kun valtion puoluelehdille maksama lehdistötuki muuttui 2000-luvulla puolueiden jakamaksi viestintätueksi, ja tukipotin määrä pieneni, alkoivat maakunnissa ilmestyvän työväenlehdistön uudet vaikeudet. Puolueet halusivat turvata valtalehdistön puristuksessa toimivien pää-äänenkannattajiensa ilmestymisen, ja maakuntalehdistön tukea ryhdyttiin pienentämään.

Tämän kehityksen myötä Uusi Aikakin muuttui kolme kertaa viikossa ilmestyvästä lehdestä ensin kaksipäiväiseksi ja tämän vuoden alussa lopulta viikkolehdeksi.

Kulunut vuosi on ollut Uudelle Ajalle todellinen kohtalon vuosi, kun SDP:n viestintätuki on uhannut loppua kokonaan. Satakuntalaisten sosialidemokraattien peräksiantamattomalla toiminnalla puoluejohdon päät saatiin kuitenkin käännytetyksi: lehti saa edelleen viestintätukea, ja ilmestyminen viikkolehtenä työväenliikkeen asialla jatkuu.

Helppoa Uuden Ajan kuten muidenkaan pienten lehtien jatko ei tule olemaan, sillä mediakenttä elää niin voimakasta murrosta, että uusia haasteita tulee eteen jatkuvasti. Lehden tekijöiden pitää olla alati valppaina vastaamaan haasteisiin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva