Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.11.2011 - Isät ovat edelleen vahvoilla työelämässä

Sunnuntaina vietettävänä isänpäivänä kannattaa pohtia hetken miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, sillä rehellisyyden nimissä on todettava, että juuri muuta sisältöä ei isänpäivästä saa kaivetuksi. Niin kaupallinen ja teennäinen tuo päivä on.

Vaikka lapsilta saatu huomio varmasti lämmittääkin itse kutakin isää, niin moni isä tuntee päivän ainakin lahjojen osalta turhaksi ja vain äitienpäivän vastapainoksi synnytetyksi traditioksi.

Niinpä päivälle kannattaa hakea vakavampaa sisältöä esimerkiksi tasa-arvosta. Kaikki tutkimustieto viittaa siihen, että miesten ja naisten tasa-arvossa on nyky-Suomessa edelleen paljon parantamisen varaa, vaikka tasa-arvoa on yritetty työelämässä saada toteutumaan lainsäädännöllä.

Kokemus osoittaa sen, että asenteet ovat sukupuolten tasa-arvoa etsittäessä usein määräävämpiä kuin lainsäädäntö. Naisten palkkataso laahaa edelleen miesten jäljessä, vaikka samasta työstä pitäisi maksaa sama palkka sukupuolesta riippumatta.

Palkkatilastossa ratkaisevaa onkin se, että perinteiset naisalat, kuten hoito- ja palvelualat, ovat heikommin palkattuja. Lisäksi naiset ovat edelleen harvemmin johtavassa asemassa kuin miehet.

Mutta työelämässä on edelleen paljon myös selvää naisten syrjintää, mikä käy ilmi mm. tasa-arvovaltuutetun viime vuoden toimintakertomuksesta.

Näyttää nimittäin siltä, että raskauteen ja vanhemmuuteen perustuva syrjintä on muodostunut kesto-ongelmaksi suomalaisilla työmarkkinoilla. Toinen silmiinpistävä piirre on sukupuolivähemmistöjen syrjintä työelämässä.

Koteihin tasa-arvolaki ei ulotu, ja se mitä kodin seinien sisällä tapahtuu, jääkin useimmiten sinne. Toivottavaa olisi, että yhä harvempi nainen olisi kotona niin sanotusti hellan ja nyrkin välissä.

Asenteet kodin sisäisestä tasa-arvosta riippuvat paljolti sukupolvista. Vanhat sotien jälkeiset asenteet, joiden mukaan sodan kokeneet miehet olivat perheenpäinä, ovat vähin erin muuttumassa, ja tämän päivän keski-ikäiset miehetkin osallistuvat yhä enemmän kodin yhteisiin toimiin ja lasten hoitoon nuoremmista sukupolvista puhumattakaan. Tosin isyyslomalle nuoretkin miehet jäävät edelleen laiskasti.

Mutta tapahtuu tasa-arvon nimissä myös ylilyöntejä. Sellaisena voidaan pitää esimerkiksi Maskun kalustetalon tapausta. Siinä tasa-arvovaltuutettu puuttui valituksen perusteella mainontaan, jossa liike tarjosi tiettyjä kalusteita erikoishintaan vain naisille. Olisikohan kyseessä ollut hätävarjelun liioittelu?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva