Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.11.2011 - Taantuma tasaa tuloeroja vain vähän

Tällä viikolla julkistetut verotiedot ovat taas nostaneet esiin suomalaisten tuloerot, jotka ovat olleet nopeassa kasvussa 1990-luvun laman jälkeen.

Vaikka mm. Palkansaajien tutkimuslaitos ennakoi tuloerojen jopa hieman kaventuvan ensi vuonna, on kiistaton tosiasia, että rikkaiden ja köyhien tulojen erot ovat meillä kuitenkin liian jyrkät: työmarkkinatuella elävä työtön yltää muutaman sadan euron kuukausituloihin, kun taas suuren yrityksen johtajan kuukausipalkan korotus saattaa olla saman verran kuin työttömän vuositulo.

Tilastojen ja tutkijoiden mukaan tuloerot ovat Suomessa kuitenkin maltillisia verrattuna moniin rikkaisiin maihin, mutta yhtä lailla OECD:n tilastot osoittavat, että tuloerot ovat Suomessa kasvaneet nopeammin kuin monessa muussa rikkaassa maassa.

Syynä tuloerojen kasvuun on ollut ennen kaikkea pääomatulojen alhainen verotus, joka on mahdollistanut rikkaiden rikastumisen edelleen.

Kun esimerkiksi tarkastelee Satakunnan tuoreita verotietoja (SK 2.11.) voi havaita, että suurituloisimpien miljonäärien veroaste on lähes pääsääntöisesti 28 prosentin tietämillä, mikä merkitsee sitä, että tulot ovat jokseenkin kokonaan pääomatuloja. Pelkästään palkkatuloilla elävän verotus nousee ilman kikkailua helposti 50 prosenttiin jo noin 300 000 euron vuosituloilla.

Tänä vuonna pääomavero on vielä 28 prosenttia, mutta nykyinen hallitus on päättänyt nostaa pääomatulojen verokannan ensi vuonna 30 prosenttiin. Lisäksi siihen tulee progressio 50 000 euron tulojen yli menevältä osalta. Pääomaverotuksen kiristämistä vaati mm. SDP ennen viime kevään eduskuntavaaleja.

Pääomatulojen merkityksestä suurituloisille kertoo sekin, että 2000-luvun lopun taloustaantuman aikana tuloerot kääntyivät hienoiseen laskuun, kun osakkeiden osingot ja myyntivoitot pienenivät. Nousukausi taas nostaa pääomatuloja lisäten näin tuloeroja.

Taantuman tuloeroja tasaava vaikutus on siis yleensä tilapäinen ja joka tapauksessa suhteellisen vähäinen. Hallitusohjelmaan kesällä saatu pääomaverotuksen kiristys onkin tässä mielessä tervetullut, vaikka korotus jäikin pienemmäksi kuin esimerkiksi SDP alunperin esitti.

Pienituloisille on ensi vuonna luvassa tulonsiirtoja kuten perusturvaan tehtävä 120 euron korotus, ja parannusta on luvassa myös joihinkin muihin etuuksiin sekä eläkkeisiin. Nämä yhdessä pääomaverotuksen kiristymisen kanssa kaventavat tuloeroja ehkä enemmän kuin pitkään aikaan.

Nyt pitää vain toivoa, että Euroopan poliittinen johto saa euroalueen kriisin hallintaansa, ja lupaavalta näyttävä kehitys tuloeroissa voisi jatkua.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva