Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.10.2011 - Presidenttipelin selkeytyminen vahvistaa Paavo Lipposen asemaa

Ensi tammikuun presidentinvaalien asetelmat selvisivät virallisesti viime viikonvaihteessa, kun kokoomus nimesi Sauli Niinistön ehdokkaaseen, ja RKP:n valittu on vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

Jo aiemmin on varmistunut, että vihreiden ehdokas on Pekka Haavisto, keskustalla on Paavo Väyrynen ja perussuomalaiset ratsastavat vaaleihin Timo Soinilla.

Kun nimet nyt ovat virallisestikin selvillä, ei SDP:n ehdokkaalla Paavo Lipposella liene vaikeuksia päästä vaalien toiselle kierrokselle.

Tällä oletukselle on monta perustetta. Eva Biaudet olisi kieltämättä edustava naispresidentti Suomelle, mutta siihen, että presidenttiehdokkaana on nainen, ei liity enää sellaista uutuuden viehätystä, jota liittyi aikanaan Elisabeth Rehnin ehdokkuuteen tai Tarja Halosen valintaan presidentiksi. Koska sukupuolella ei ole enää merkitystä, niin asiakysymysten pitäisi ratkaista, ja silloin Biaudet on varsin kevyt ehdokas.

Pekka Haavistolla on kansainvälistä meriittiä, mutta hänen mahdollisuutensa päästä edes vaalien toiselle kierroksella ovat muuten vähäiset esimerkiksi siksi, että hänen kannattajansa tulevat pääasiassa vihreiltä, ja niillä äänillä ei Suomea ole tähänkään asti vallattu.

Todellinen kilpa käydäänkin Niinistön, Lipposen, Soinin ja Väyrysen kesken. Paavo Väyrysellä on keskustan sisälläkin enemmän pyrkyä kuin nostetta, ja todennäköistä on, etteivät kaikki keskustankaan kannattajat äänestä presidentiksi Väyrystä. Jos hänet olisi haluttu virkaan, se olisi tapahtunut jo paljon aiemmin.

Viime kevään eduskuntavaalien perusteella jytkyä myös presidentinvaaleissa odottava Timo Soini saanee kyllä kannatusta, mutta näyttää selvältä, ettei hänen kannatuksensa kuitenkaan nouse perussuomalaisten gallupkannatuksen tasolle yli 20 prosentin. Soini on on verbaalinen lahjakkuus, mutta hänestä puuttuu se valtiomiesmäisyys, jota presidentiltä kuitenkin edelleen vaaditaan nyky-Suomessakin.

Lopputulemana onkin se, että lopullinen kisa käydään Paavo Lipposen ja Sauli Niinistön kesken. Molemmat ovat kokeneita poliitikkoja myös kansainvälisesti, ja periaatteessa molemmat ovat kelvollisia hoitamaan presidentin virkaa, mutta ansioillaan Lipponen menee kiistämättä Niinistön ohi.

Suurimmaksi uhaksi Lipposen vaalimenestykselle saattaa muodostua valtamedia, joka on jo antanut esimakua siitä, että Niinistöstä saattaa tulla sen lemmikki. Toivottavaa onkin, että presidentinvaalit käytäisiin asiakysymyksillä eikä viihteen keinoin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva