Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.10.2011 - Perussuomalaisten hajoaminen Porissa ei yllättänyt

Perussuomalaisten sisäisten kärhämien yltyminen Porissa valtuustoryhmän hajoamiseksi ei tullut lopultakaan yllätyksenä ainakaan niille, jotka seuraavat kunnallispolitiikkaa läheltä tai jotka muistavat sen, mitä puolueen edeltäjän SMP:n historiassa tapahtui.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän sisäisistä väännöistä on puhuttu jo viime eduskuntavaaleista saakka. Tiedossa ovat olleet ryhmän vahvojen miesten, eduskuntaan valitun Ari Jalosen ja valtuustoryhmän puheenjohtajan Tommi Salokankaan huonot henkilökemiat. Nyt ne purkautuivat siihen, ettei valtuustoryhmä hyväksynyt tapaa, jolla kaupunginhallituksen jäsenyydestä eroa pyytänyt Jalonen kuulutti tiedotustilaisuudessa seuraajakseen Janne Salosen. Valtuustoryhmä halusikin kaupunginhallitukseen Salokankaan.
Tilanne johti siihen, että 6-jäseninen valtuustoryhmä supistui 4-jäseniseksi.
Jalosen menestys eduskuntavaaleissa teki hänestä liian itsevarman poliitikon myös Porin kunnallispolitiikassa, ja se kostautui tuhoisalla tavalla.

Kevään eduskuntavaaleissa jytkyvoiton saaneet perussuomalaiset ovat elätelleet Porissa vaalivoittoa myös ensi syksyn kunnallisvaaleissa. Tiettyä pohjaa elättelylle on ollutkin, sillä eduskuntavaaleissa puolue nousi Porin suurimmaksi noin 25 prosentin kannatuksella. Todennäköistä on, että nyt nuo mahdollisuudet hupenivat sisäiseen riitelyyn.
Porin tapaus on esimerkki siitä, miten puolueen kannatuksen nopea kasvu johtaa sisäisiin valtataisteluihin varsinkin, jos puolueella ei ole taustallaan ideologiaa ja periaatteita, joiden puolesta tehdä yhdessä työtä. Pelkällä protestilla ei politiikassa pärjätä edelleenkään pitkälle.
Veikko Vennamon aikanaan perustamalle Suomen maaseudun puolueelle kävi samoin. Sen rysäyksellä saama suuri kannatus eduskunnassa alkoi huveta yhden vaalikauden jälkeen kuihtuen lopulta lähes kokonaan. Kuntapuolueena SMP ei noussut koskaan merkittäväksi voimaksi.
Porin todellisuudessa suurille puolueille sosialidemokraateille ja kokoomukselle perussuomalaiset ovat toki edelleen uhka, kuten myös pienemmille vasemmistoliitolle ja keskustalle.

Ehkä osin siitäkin johtuen nämä ovat taas löytämässä toisensa. Vuosi sitten Porin kuluvan vuoden budjettia hyväksyttäessä nousi valtaan ns. vasemmistokoalitio, jossa myös perussuomalaiset olivat mukana.
Nyt näyttää siltä, että koalition aika on ohi, ja Porissa budjettia ollaan taas rakentamassa neljän suuren voimin konsensuksella. Perussuomalaisten etsikkoaika Porin kunnallispolitiikassa oli ja meni.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva