Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.10.2011 - Järki voitti työmarkkinoilla

Torstaina keskusjärjestöjen hyväksymää laajaa keskitettyä työmarkkinaratkaisua voidaan hyvällä syyllä sanoa paitsi suomalaisten myös järjen voitoksi.

Voiton todentuminen tosin edellyttää sitä, että nyt alkavissa liittokohtaisissa jatkoneuvotteluissa keskusjärjestöjen yhdessä hallituksen kanssa kyhätty keskitetty tuloratkaisu hyväksytään edes lähes kattavasti, jolloin myös hallituksen lupaamat vastaantulot astuvat voimaan.

Nyt ainoastaan SAK:lainen Rakennusliitto on ilmoittanut selvästi, ettei se tyydy raamiratkaisuun vaan haluaa omat liittokohtaiset neuvottelut.

Teknologiateollisuudessakin tilanne on avoin, sillä viime viikolla julistettua työtaistelu-uhkaa ei poistettu  vielä torstaina. Metalliliiton valtuusto päättää kannastaan lauantaina, ja STTK:lainen Pro odottaa ensi keskiviikkoon saakka. Liittojen ilmoittaman lakon ensimmäinen vaihe alkaisi toteutuessaan ensi viikon perjantaina.

Teknologiateollisuuden tilanteen ratkeaminen suuntaan tai toiseen antanee viitteitä siitä, miten muiden alojen jatkoneuvotteluissa käy.

Ratkaisun lopullinen syntyminen nähdään marraskuun loppupuolella, kun alakohtaiset neuvottelut liittojen välillä on käyty. Koko Suomen kannalta kattavan kokonaisratkaisun syntyminen on toivottavaa. Vaihtoehtona ovat kitkerät työkiistat, jotka pahimmassa tapauksessa lakkoineen saattaisivat ravistella koko syvenevässä talouskriisissä olevaa yhteiskuntaa.

Jos jatko jostakin kiikastaa, niin todennäköisesti rahasta. Nyt sovitun ratkaisun tekstikysymyksiä voidaan pitää palkansaajan näkökulmasta  kohtuullisina, sillä nyt saatiin sovittua sellaisistakin työelämän parannuksista, joista on taitettu peistä pitkään - esimerkiksi isyysloman pidennys tai lomarahan jaksotuksen poistaminen palkansaajan joutuessa työttömäksi.

Lomarahan jaksotuksen poistaminenhan merkitsee sitä, etteivät maksetut lomarahat enää lykkää ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksatuksen alkamista, vaan päivärahoja ryhdytään maksamaan heti karenssipäivien jälkeen.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei raamiratkaisun palkankorotuksiakaan voida pitää järin huonoina. Tosin 4,3 prosentin korotukset kahden vuoden aikana ovat samat, jotka palkansaajapuoli jo  runsas viikko sitten hylkäsi. Nyt paremmat työelämän laatua koskevat sopimusosat ilmeisesti olivatkin ratkaisevassa roolissa.

 Ratkaisun syntyminen on voitto myös maan hallitukselle, joka on pyrkinyt vaikuttamaan uutterasti sen syntyyn. Tämä tuskin olisi onnistunut, mikäli sosialidemokraatit olisivat olleet oppositiossa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva