Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.10.2011 - Keskitettyä kannattaa vielä yrittää

Alkuviikosta kiville karahtanut yritys keskitetyn tulosopimuksen aikaansaamiseksi oli karvas pettymys niille, jotka toivoivat ostovoiman kasvua turvaavan, mutta samalla maltillisen palkkaratkaisun syntymistä keskusjärjestöjen välillä.

Pettyneitä luulisi olevan varsin paljon, sillä vaikka lähes poikkeuksetta liittokohtaiset sopimukset ovat tuoneet palkansaajille keskitettyä paremmat palkankorotukset, niin keskitetyt sopimukset ovat kuitenkin luoneet maahan vakautta, joka sekin on pitkän päälle niin palkansaajien kuin työantajien etu.

Vakautta tarvitaan juuri nyt, kun Suomen ja koko Euroopan taloudellinen tilanne näyttää pikemminkin heikkenevän kuin paranevan, ja sen myötä kasvaa jälleen myös työttömyyden uhka.

Tämän ymmärsi lopulta työnantajien EK:kin, joka kaksi vuotta vastusti keskitettyä tulosopimusta, ja joka käänsi viikossa kelkkansa - liian myöhään.

Keskiviikkona palkansaajien SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä EK:n johtajat kävivät vielä tapaamassa pääministeri Jyrki Kataista (kok) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd), jotka toivovat työmarkkinajohtajilta uutta yritystä. Tapaamisen seurauksena ovia keskitetylle sopimukselle ei vielä suljettu kokonaan. Keskusjärjestöissä on nyt pidetty tuumaustaukoa, ja tänään perjantaina järjestöt tapaavat Kataisen ja Urpilaisen uudelleen.

Toivottavaa onkin, että tauolla järjestöissä on tullut halua yrittää vielä kerran. On muistettava se, että valtiovarainministeri Urpilainen on todennut valtiovallan tulevan vastaan vain keskitettyä sopimusta, ei liittokierrosta.

Tilannetta käsiteltiin tuoreeltaan keskiviikkona myös Porissa Satakunnan OP-liiton palkansaajaseminaarissa, jossa paikalla olivat kolmen palkansaajajärjestön edunvalvontajohtajat. Myös he toivoivat ainakin epäsuorasti vielä uutta yritystä.

He eivät halunneet arvioida sitä, kuinka lähellä sopu oli. SAK:n Niklas Elomaan mukaan sillä ei edes ole merkitystä, koska neuvottelut joka tapauksessa katkesivat.

Edunvalvontajohtajat eivät olleet toisaalta kovin toiveikkaita sopimuksen syntymisen puolesta. STTK:n Markku Salomaa huomautti, että neuvottelujen ”sininen hetki” oli sunnuntain ja tiistain välillä.

Neuvotteluja keskistetystä onkin jatkossa vaikeuttamassa tiistaina lakkovaroitukseen johtanut teknologiateollisuuden jumiutunut neuvottelutilanne. Mitä lähemmäs Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron lakon alkamisaika 21. lokakuuta tulee, sitä tiukemmassa on myös keskitetty. Itse asiassa tuleva viikonloppu saattaa olla keskitetylle sopimukselle viimeinen mahdollisuus.

Ellei sekään onnistu, on edessä vaikea työmarkkinatalvi. Siellä häämöttävät mm. julkisten alojen, PAM:n, Rakennusliiton ja AKT:n sopimusneuvottelut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva