Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.9.2011 - Kuntien pakkoliitokset eivät ole tätä päivää

Kuumana vellova keskustelu hallituksen kuntauudistussuunnitelmasta on lähtenyt hakoteille, kun erityisesti keskusta syyttää hallitusta pyrkimyksistä kuntien pakoliitoksiin.

Eduskunnassa tällä viikolla käyty keskustelukin on ollut osoitus siitä, kuinka keskusta yrittää pelottelullaan saada kuntapäättäjät vastustamaan vireillä olevaa uutta kuntauudistusta. Puhutaan jopa kuntakapinasta.

On muistettava, että Kataisen hallituksen tavoitteena on saada aikaan Suomeen vahvoja kuntia, jotka pystyvät hoitamaan asukkaidensa palvelut yhtä laadukkaasti, oltiinpa sitten Helsingissä tai vaikkapa Siikaisten perukoilla Satakunnassa.

Edellisessä hallituksessa erityisesti keskustan suosima kuntien palvelurakenneuudistus eli Paras-hanke puolestaan pyrki siihen, että itsenäisistä pikkukunnista muodostetaan suurempien kuntien ympärille yhteistoiminta-alueita, jotka tarjoaisivat lähinnä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut vähintään 20 000 asukkaan kokonaisuuksille. Kokemukset eivät ole olleet kuitenkaan välttämättä hyviä, ja Paras-into onkin jo hiipunut.

Keskusta on Paras-hankkeella halunnut turvata kuntapäättäjiensä suuren määrän. Suomen kunnissa on nyt yli 3 500 kepulaista päättäjää, jotka ovat pääasiassa pienissä maaseutukunnissa. Maan toiseksi suurimmalla kuntapuolueella SDP:llä heitä on pyöreästi pari tuhatta. Useamman kunnan liitoksissa, jotka nykyhallituksen suunnitelmissa rakentuisivat lähinnä kaupunkien ympärille, kepulaiset menettäisivät valta-asemiaan.

Tästä näkökulmasta kepun huoli on ymmärrettävää, mutta eri asia on, oikeuttaako se puoluetta toimimaan pelottelulla kuntapalvelujen turvaamista ja niiden käyttäjiä - kuntalaisia - vastaan. Ei oikeuta. Se on suorastaan vastuuntunnotonta, kuten Maarit Feldt-Ranta (sd) totesi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Tällä hetkellä erityisesti moni pieni kunta pyristelee näivettyvien palvelujen kanssa, joskin on toki niitäkin pikkukuntia, joissa palvelutaso on pystytty pitämään erinomaisena. Samanlaisten ongelmien kanssa toki painii moni kaupunkikin, mutta suuruuden ekonomialla palvelujen tuottaminen olisi kuitenkin varmemmalla pohjalla.

Keskusteluissa on väitetty, että erityisesti sosialidemokraatit olisivat kääntäneet kevään vaalien jälkeen takkinsa, ja kannattaisivat nyt pakkoliitoksia, ja julkisuudessa tällaisia ajatuksia ovat esittäneet myös jotkut SDP:n kuntapäättäjät. Demarit ovat torjuneet nämä väitteet selvästi: SDP ei halua pakkoliitoksia. Eikä pidä halutakkaan, sillä pakkoliitokset eivät ole tätä päivää.

Kuntaliitoksiin suhtaudutaan usein tunteella, ja onkin tärkeää, että kuntapäättäjät kysyvät ilman manipulointia kuntalaisten mielipidettä liitoshankkeista. Voi olla nimittäin niin, että kuntalaiset ymmärtävät itsekin parastaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva