Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.9.2011 - Hyvä vesi ei ole itsestäänselvyys

Tänä viikonloppuna vietetään perinteistä Porin päivää vetisissä merkeissä, eikä kyse ole pelkästään runsaista sateista, vaan kotiseututapahtuman järjestäjä Pori-Seura haluaa teemallaan korostaa hyvälaatuisen veden merkitystä.

Toki Porissa on aihetta toisenlaiseenkin veden juhlaan, sillä Porin päivänä otetaan käyttöön Porin keskustan uusi ja uljas uimahalli, josta kaupunginvaltuusto teki juhlapäätöksen Porin täyttäessä 450 vuotta.

Päätöstä 17,5 miljoonaa euroa maksaneen uimahallin rakentamisesta arvosteltiin alkuvaiheessa, kun vastakkain pantiin vapaa-aikatoimen investointi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen rahoitus. Kritiikki on kuitenkin vaimentunut hankkeen edetessä. Ilmeisesti arvostelijatkin ovat havainneet, että keskustan vanha uimahalli oli todella huonossa kunnossa, ja uusi uimahallikin antaa porilaisille mahdollisuuden terveytensä vaalimiseen.

Ennakkoarvioiden perusteella uusi uimahalli on onnistunut investointi, ja vaikka uusi halli myös nostaa hieman pääsymaksuja, porilaisten uskotaan ottavan sen tyytyväisyydellä vastaan.

Uimahallia tärkeämpi vesiteema on kuitenkin laadukas talousvesi, josta porilaiset onnekseen saavat nauttia. Kun Harjakankaan tekopohjavesilaitos aikanaan rakennettiin, sen avulla korvattiin Kokemäenjoen vedestä valmistettu talousvesi, joka ei enää vastannut ajan vaatimuksia.

Nyt Noormarkun Harjakankaalla sijaitsevasta tekopohjavesilaitoksesta virtaa vesijohtoverkostoon niin laadukasta vettä, että sen laatu kuuluu Suomen parhaimpiin. Vedenottamolle vesi johdetaan Ulvilan puolella olevasta Kullaan Tyvijärvestä, joten kuntayhteistyö toimii tässäkin mielessä.

Ilman Porin kaupungin päättäjien aikanaan ennakkoluulotonta ratkaisua porilaiset saattaisivat olla siinä samassa jamassa kuin monessa muussa Suomen kaupungissa edelleen ollaan: vesihanasta joudutaan valuttamaan vettä, jossa saattaa olla maku- tai ulkonäkövirheitä. Esimerkiksi Turussa taistellaan edelleen talousveden laatuongelmien kanssa, koska sen vedenottohanke ei ole edennyt toivotusti. Eikä Porista tarvitse siirtyä kuin naapurikaupungin Ulvilan puolelle, jossa kalkkipitoinen vesi ei ole yhtä laadukasta kuin Porissa.

Kokonaan oma lukunsa ovat muualla maailmassa kärsittävät vesiongelmat ja suoranainen puute puhtaasta juomavedestä.
Helposti kotikaupunkiaan arvostelevien porilaisten onkin syytä muistaa, ettei laadukas talousvesi ole kaikkialla itsestäänselvyys. Sitä on syytä arvostaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva