Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.9.2011 - Porin maitofarssi jättää huonon maun

Porissa viime päivinä kuohunut kiista kaupungin ruokapalvelujen maidontoimittajasta on jälleen kerran esimerkki siitä, mihin kaupungin liian hajautettu hallintomalli voi johtaa. Valtaa on pirstaloitu keskushallinnolta lautakunnille sekä liikelaitoksille ja niiden sisällä vielä suuressa määrin virkamiehille.

Koska samaan aikaan kaupunginvaltuuston todellista valtaa on johtosäännöin kavennettu, eikä kaupunginhallituskaan voi puuttua mihin tahansa, tuntuu välillä siltä, ettei talossa ole todellista isäntää.

Kesän korvalla työtään aloittaneella, valtuuston puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) vetämällä Porin johtosääntötyöryhmällä onkin tärkeä tehtävä palauttaa valtaa sinne, minne se demokraattisessa kunnallishallinnossa kuuluu: luottamushenkilöille ja kaupunginvaltuustolle.

Sanotaan, että hajautettu hallintomalli on nykyaikaista, ja niin se ehkä onkin. Kunnallishallinnon pitäisi olla kuitenkin edelleen myös demokraattista, jota liiallinen virkamiesvalta taas ei ole. Virkamiehet näyttävät tuijottavan kapea-alaisesti vain omaan sektoriinsa ja laskevan vain omia määrärahojaan unohtaen samalla laajan kokonaisuuden, jollainen kunta eri toimijoineen ja asukkaineen on.

Palveluliikelaitoksessa päätöksen maitotilausten siirtämisestä porilaismeijeri Satamaidolta maanlaajuiselle Valiolle tekivät liikelaitoksen virkamiehet, kun kaupungin hankintatoimi oli tavallaan pessyt kätensä asiasta. Virkamiehet katsoivat 35 000 euron vuotuisen säästön tärkeämmäksi kuin se, että jatkamalla yhteistyötä porilaisen meijerin kanssa edesautettaisiin sen toimintaedellytyksiä.

Lisäksi virkamiehet unohtivat tunnepuolen eli porilaisten halun puolustaa oman paikkakunnan elinkeinotoimintaa ja työpaikkoja. Edellinen vastaava tilanne syntyi Sinebrychoffin päätettyä lopettaa Porin oluttehtaan toiminnan ja siirtää Karhu-oluen valmistus Keravalle. Silloin kaupunki ei voinut vaikuttaa monikansallisen yhtiön päätöksiin, mutta maitojupakassa kaupunki on avainasemassa.

Se, että palveluliikelaitoksen johtokunta nyt päätti pyytää koulutus- ja perusturvalautakunnilta lausunnon siitä, kenen maitoa ne haluavat tilata, oli sekin vastuun siirtämistä, sillä yhtä hyvin johtokunta olisi voinut pyörtää virkamiestensä päätöksen vaikkapa vain kuntalaisten tahdon perusteella. Ilmeisesti Juha Vasaman (kok) johtaman johtokunnan arvovalta ei kuitenkaan kestänyt sitä.

Kävi maitofarssissa miten tahansa, se jättää huonon jälkimaun kunnallisesta päätöksenteosta Porissa. Eikä se ole ainoa. Kiurun työryhmällä riittää toden totta työtä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva