Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.8.2011 - Porinkin on pidettävä huolta perusturvastaan

Porin perusturva eli vanhalta nimeltään sosiaali- ja terveystoimi tuntuu olevan ikuisessa rahapulassa. Jo ennen kuin Porin kaupunki perusti naapurikuntiensa kanssa perusturvan yhteistoiminta-alueen, joutui erityisesti kaupungin terveystoimi kamppailemaan alati kasvavien tulojensa kanssa.

Nyt rako budjetoinnin ja todellisten menojen välillä tuntuu entisestään kasvaneen. Porin kaupunginvaltuusto antoi keväällä perusturvalle ensi vuodeksi omaan toimintaansa noin 144 miljoonan euron kehyksen ja erikoissairaanhoitoa varten vajaan 81 miljoonan kehyksen. Perusturvalautakunnan oma budjettiesitys ensi vuodelle on kuitenkin yhteensä yli 14 miljoonaa euroa suurempi. Ellei lisärahoitusta ole luvassa kaupungin budjetista, on edessä palvelujen raju karsinta, sillä asiakasmaksuilla ei niin suurta eroa voida kattaa.

Porin päättäjät ovatkin syksyn aikana totisen paikan edessä. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä ehti jo ottaa alustavan kannan, jonka mukaan perusturvan rahoitusta on lisättävä. Kyse on kaupunkilaisille elintärkeistä palveluista, joita ei voida juurikaan karsia.

Se miten muut valtuustoryhmät vastaavat demarien neuvottelutarjoukseen, selviää lähikuukausien aikana. Neuvotteluista ei tule helppoja, sillä vastapainoksi menoja pitää karsia jostakin muualta. Verotulojen lisäyksellä tai veroäyrin korotuksella tuskin voidaan aukkoa paikata ainakaan kokonaan, vaikka Pori onkin nyt kasvu-uralla.

Toki koko kaupunkikonsernin sisälläkin ja itse perusturvassa saattaa löytyä sellaista järjestelyvaraa, jolla tilannetta voidaan helpottaa.

Kaupungin sisäinen laskutus perusturvalta uhkaa kasvaa 1,8 miljoonaa euroa. Esimerkiksi kaupungin palveluliikelaitos suunnittelee korottavansa perusturvalta perimiään sisäisiä maksuja yli 600 000 euron edestä. mikä eli lähes 10 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna.

Korotus tuntuu suurelta, sillä palkat ja esimerkiksi elintarvikkeet eivät ole kallistuneet vuodessa niin paljoa. Palveluliikelaitoksen tehtävänä ei myöskään pitäisi olla tuottaa voittoa vaan tarjota palvelujaan omakustannushintaan.

Porin perusturvakeskus järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Porin, Luvian, Merikarvian, Pomarkun ja Ulvilan asukkaille, joita on yhteensä yli 105 000. Poria lukuun ottamatta yhteistoiminta-alueen muut kunnat ovat pystyneet järjestämään perusturvapalveluihinsa rahaa riittävästi.

Porinkin päättäjien olisi nyt otettava lusikka kauniiseen käteen ja annettava perusturvalle niin palon rahaa, että palvelut toimivat. Näin siitäkin huolimatta, että kuntataloudessa on tiukkaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva