Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.8.2011 - Paineet kansanäänestyksiin kasvavat kunnissa

Kansanäänestys on suhteellisen harvoin käytetty työkalu kunnallisessa demokratiassa ainakin Satakunnassa. Poliitikot ovat käyttäneet melko suvereenisti heille kuuluvaa valtaa, ja kuntalaisten tahdon on oletettu toteutuvan sitä kautta, ovathan kuntien ja kaupunkien valtuutetut äänestäjien eli kuntalaisten valitsemia.

Viime vuosina vaatimukset neuvoa-antavista kansanäänestyksistä ovat kuitenkin lisääntyneet. Kuntalaiset eivät välttämättä miellä valtuutettuja enää omiksi edustajikseen ainakaan kaikissa asioissa. Edes saman puolueen äänestäjät eivät ajattele asioista aina samalla tavalla etenkään silloin, kun puolueella on suuri kannatus ja kun kyseessä ovat niin sanotut suuret asiat.

Tosin asioiden suuruuskin on suhteellinen käsite, sillä jollekin kokonaisuuden kannalta pienikin asia voi olla suuri.

Joka tapauksessa Satakunnassa ja sen liepeillä on lyhyessä ajassa noussut vaatimuksia kansanäänestyksen järjestämisestä, ja kaikissa tapauksessa vaatimukset ovat koskeneet kuntaliitoksia.

Kiikoisissa joukko kuntalaisia on noussut vastarintaan, kun kokoomusenemmistöinen kunnanvaltuusto on viemässä kuntaa Sastamalaan ja sitä kautta Pirkanmaalle.

Pohjois-Satakunnan ja Pirkanmaan rajoilla Parkanossa on puolestaan noussut vastarinta poliitikkojen varsin yksituumaisesti ajamaa Parkanon, Kankaanpään ja Jämijärven kuntaliitosta kohtaan.

Nyt myös Kankaanpäätä aiemmin keisarin ottein hallinnut ja sittemmin asemansa menettänyt Kauko Juhantalo (kesk) on havainnut tilaisuutensa. Hän on keräämässä nimiä kansanäänestystä varten ja käytännössä samaista kuntaliitosta vastaan.

Parkanossa kansanäänestyksen vaatijat tekivät jo kyselyn suuntautumisvaihtoehdoista, ja sen mukaan iso osa kuntalaisia ei halua kotikaupunkinsa liittämistä Kankaanpäähän, vaan pitää parempana vaihtoehtona Ikaalisten suuntaa.

Mielenkiintoista Parkanossa on se, että vastarinnan taustalla on useita nimekkäitä vaikuttajia eri puolueista, Mukana on myös mm. kunnallisneuvos Matti Salo (sd). Näin Parkanossa ei ole kyse ainakaan niin selvästi puoluepolitiikasta kuin ehkä Kankaanpäässä, jossa ”Kake” pelaa pelejään.

Niin tai näin, kuntapäättäjien kannattaisi ehkä nykyistä useammin tarttua kansanäänestykseen, ja myös noudattaa siitä saatua tulosta. Silloin moni katkera kiista jäisi käymättä. Ja on muistettava, että kuntaa kehitetään kuntalaisia - ei päättäjiä varten. Vaikka sitten joskus tunteella.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva