Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.8.2011 - Lipponen pani uusiksi ehkä koko presidenttipelin

Paavo Lipposen (sd) torstainen ilmoitus asettua ehdolle SDP:n presidenttiehdokkaaksi saattoi panna uusiin puihin koko ensi tammikuun vaaleiin huipentuvan presidenttipelin, jota ainakin joissakin piireissä pidettiin tähän asti yhden miehen, kokoomuksen Sauli Niinistön showna.

Suomen historian ehkä vahvimpiin pääministereihin aikanaan kuulunut Lipponen ilmoitti olevansa nyt liikkeellä tosissaan: hän lähtee voittamaan ensin SDP:n jäsenäänestyksen ja sen jälkeen koko vaalin.

Lipponen on tunnettu sanansa mittaisena miehenä, ja tuskin kukaan epäilee, etteikö hän olisi todella liikkeellä vakavissaan. Vielä keväällä hän kieltäytyi ehdokkuudesta, ja nyt hän yllätti ilmoituksellaan SDP:n sisäpiirinkin.

Tosin yllätys ei ollut suuri enää torstaina, sillä ilmoitusta tiedettiin odottaa jo keskiviikkona Helsingin Sanomien julkaiseman haastattelun perusteella.

SDP:n kentässä Lipposen ehdokkuus on otettu vastaan pääosin innostuneesti, sillä monen mielestä hän on ainoa sosialidemokraatti, joka pystyisi toden teolla antamaan vastuksen Sauli Niinistölle.

Tosin Paavo Lipposen lopullinen ehdokkuus ei ole vielä kirkossa kuulutettu, sillä puolueen toinen vahva ja pitkä mies, eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ei ole vielä ilmoittanut, ryhtyykö hän tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta. Heinäluoma on luvannut kertoa päätöksestään viikonlopun jälkeen.

Mahdollista on sekin, että Heinäluoma antaa tilaa Lipposelle kuten teki torstaina entinen europarlamentaarikko Lasse Lehtinen. Hän vetäytyi ehdokkuudesta ja antoi tukensa Lipposelle. Jos Heinäluoma päättää tavoitella demarien ehdokkuutta, jäsenäänestyksestä tulee todennäköisesti tiukka, sillä Heinäluomallakin on edelleen laaja kannattajakuntansa mm. Satakunnassa, ja myös hän pystyy antamaan kunnon vastuksen Niinistölle.

Muilla kuin Heinäluomalla ei ole mahdollisuutta lyödä Lipposta. Jos hän jättää leikin sikseen on Lipposen tie selvä. Tällöin presidentinvaali on suurella todennäköisyydellä Lipposen ja Niinistön kauppa, sillä heihin verrattuna esimerkiksi perussuomalaisten Timo Soini kuuluu valtiomiehenä kevyeen sarjaan, jos häntä ylipäättään voidaan pitää valtiomiehenä. Soinin rahkeet ja arvovalta eivät riitä edes ”puolivallattomaksi” presidentiksi.

Monen SDP.n vastustajan odotus on, että Tarja Halosen kauden päättymiseen päättyy myös sosialidemokraattisten presidenttien 30-vuotinen yhtäjaksoinen kausi. Peli ei ole kuitenkaan vielä pelattu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva