Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.8.2011 - Puskista huutelu ei ole oikeaa sananvapautta

Norjan verilöylyn jälkeen meillä Suomessakin kiihtynyt keskustelu vihapuheista on tuonut esiin jälleen myös huolen siitä, kuinka nimetön vihakirjoittelu on karannut käsistä internetissä.

Huolestuttavaa on toki myös se, kun Jussi Halla-ahon (ps) kaltaiset poliitikot laukovat omilla kasvoillaan ja nimillään rasistisia tai muuten ihmisarvoa loukkaavia mielipiteitään tiedotusvälineissä. He esiintyvät kuitenkin avoimesti, mikä on todettava heidän kyseenalaiseksi kunniakseen.

Sen sijaan nimetön puskista huutelu on aivan eri asia. Ei tarvitse kuin seurata satakuntalaisen valtalehden Satakunnan Kansan keskustelupalstaa lehden verkkosivuilla. Siellä nimettömissä kirjoituksissa loukataan eri mieltä olevia henkilöitä nimeltä mainiten, eivätkä loukkaukset aina jää mielipiteisiin, vaan ne kohdistuvat toisinaan myös esimerkiksi henkilöiden ulkonäköön tai perheeseen.

Kaiken lisäksi keskustelupalstoilla levitetään tämän tästä täysin väärää tietoa joko tieten tai tahattomasti. Vaikka verkosta löytyy asiallistakin keskustelua, on monen palstan sisältö sivistymätöntä ja vailla hyviä tapoja. Eikä sivistyksellä tarkoiteta nyt koulusivistystä vaan enemmänkin sydämen sivistystä.

Erityisesti Satakunnan Kansan verkkokeskustelussa esitetään loukkaavia ja usein perättömiä mielipiteitä tai väitteitä porilaisista demaripoliitikoista. Nuo väitteet voidaan tulkita yhtä lailla vihakirjoitteluksi kuin vaikkapa rasistiset kommentit, joita satakuntalaisessa nettikeskustelussa on itse asiassa suhteellisen vähän.

Sosialidemokraatit ovat olleet Porissa pitkään valtapuolueena, ja puolueen kunnallispoliitikot ovat varmasti tehneet useita vääriäkin päätöksiä. Vallassa olijoita kuten poliitikkoja ylipäätään pitää arvostella, jos aihetta on. Verkkokeskustelua lukiessa on kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että läheskään kaikki keskustelijat eivät ole havainneet, että Porin kunnallispolitiikassa on nykyisin porvarienemmistö, ja räksyttäjienkin pitäisi suunnata arvostelua siihen suuntaan.

Internetin vapaata keskustelua on perusteltu sananvapaudella, ja perustuslakimme turvaa tuon vapauden. Nimetön huutelu puskista ei ole kuitenkaan todellista sananvapautta. Vapauteen liittyy aina myös vastuu, ja näiltä nimettömien vihakirjoitusten laatijoilta tuo vastuu tuntuu puuttuvan.

Joukkoviestimillä kuten lehdillä vastuuta oikeasta sananvapauden käytöstä pitäisi olla. Valtamedian kannattaisikin ehkä harkita vastuunsa ulottamista omille keskustelupalstoilleen ja niiden edes hienoista suitsemista.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva