Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.7.2011 - Heinäluomalla olisi nyt kysyntää

Eduskunnan entisen puhemiehen Sauli Niinistön (kok) ilmoittautuminen presidenttiehdokkaaksi avasi lopullisesti ensi vuoden alun vaaleihin huipentuvan presidenttipelin. Niinistön ilmoitusta on odotettu kuin kuuta nousevaa: osa on odottanut sitä innolla, osa kauhulla.

Niinistö on ollut presidenttigallupien ylivoimainen suosikki Tarja Halosen seuraajaksi jo lähes siitä asti, kun hän edellisissä vaaleissa hävisi niukasti Haloselle. Niinistö on tietänyt tilanteensa varsin hyvin, ja nyt hän sanoikin haluavansa mittauttaa todellisen kannatuksensa.

Selvää on, ettei Sauli Niinistö nouse voittajaksi pelkästään kokoomuksen tai edes porvarillisesti ajattelevien äänillä, ja hän pyrkiikin kokoamaan taakseen kansanliikkeen samaan tapaan kuin Mauno Koiviston (sd) ympärille syntyi laaja kansanliike 30 vuotta sitten.
Se, syntyykö tuo kansanliike, jää nähtäväksi, mutta Niinistöllä löytyy kaikesta päätellen kannatusta kaikenlaisista kansalaispiireistä.

Tarja Halosen toisen presidenttikauden päättyminen ensi vuoden alussa uhkaakin sulkea kolmen taustaltaan sosialidemokraattisen presidentin putken, elleivät sosialidemokraatit pysty löytämään joukoistaan Niinistön kanssa edes lähes tasaväkistä ehdokasta.

On muistettava, että tämänkertainen presidentinvaali ei ole välttämättä kahden kauppa, ja ehdokkaana voi olla kolmekin tasaväkistä pyrkijää. Kekkosen kauden jälkeisissä presidentinvaaleissa on ollut mukana yleensä kaksi kärkiehdokasta, sosialidemokraattinen ja porvarillinen. Jos viime eduskuntavaaleissa jytkyvoiton saavuttanut perussuomalaisten Timo Soini asettuu ehdokkaaksi, niin on todennäköistä, että hänkin taistelee tasaväkisesti pääsystä presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Sosialidemokraatit valitsevat oman presidenttiehdokkaansa syksyllä. Mielenkiintonsa ehdokkuutta kohtaan on ilmaissut käytännössä tähän mennessä vain entinen europarlamentaarikko Lasse Lehtinen.

Satakunnan sosialidemokraatit pyysivät keväällä ensimmäisinä SDP:n presidenttiehdokkaaksi eduskunnan nyt tuoretta puhemiestä Eero Heinäluomaa, joka on viivyttänyt oman vastauksensa antamista elokuulle asti.

Heinäluoman suostuminen ehdokkaaksi olisi sosialidemokraattien kannalta vähintäänkin toivottavaa, sillä tähän asti esillä olleista nimistä ainoastaan hän näyttäisi olevan sellainen ehdokas, joka pystyisi mittelemään tasaväkisesti Niinistön ja Soinin kanssa pääsystä vaalien toiselle kierrokselle.

Vaaleihin on aikaa vielä puolisen vuotta, ja mitä tahansa voi tapahtua. Niinistön valintakaan ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva