Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.6.2011 - Melu on kesäajan saastetta

Koko maakunnalla ja varsinkin Porilla ja Raumalla on alkanut hieno kulttuuri- ja muiden tapahtumien kesä. Yleisötapahtumat ovat lisääntyneet vuosi vuodelta.

Hyvä niin, ne tuovat maakuntaan ja kaupunkeihin turisteja, rahaa ja väriä. Positiivisten asioiden lisäksi ne tuovat mukanaan kuitenkin myös lieveilmiöitä.

Isoissa yleisötapahtumissa yksi lieveilmiöistä on melu. Esimerkiksi Porissa on kolmena kesäkuukautena noin 80 tilaisuutta, jotka vaativat viranomaisilta melupäätöstä. Ennen melupäätös liittyi usein paalutukseen, murskaukseen tai vastaaviin työn ääniin, mutta nykyisin 90 prosenttia päätöksistä liittyy viihdetapahtumiin.

Tavallisissa kaupunkilaisissa herättävät eniten närää tilaisuudet, joissa yleisömassat ja melu tulevat liian lähelle omaa asutusta. Näin oli Raumalla Raumanmeren Juhannuksen kanssa, ja näin on esimerkiksi Beachfutiksen kanssa, kun se oli Yyterissä ja nytkin kun se on siirtymässä raviradalle.

Melun lisäksi puhutaan tietenkin paljon muista haitoista, kuten roskaamisesta.

Porissa on varmasti Pori Jazzin myötä hioutunut vuosien varrella hyvä yhteistyö viranomaisten kesken tapahtumien järjestämisessä. Kesän tapahtumiin liittyvä työ alkaa jo talvella, ja myös tapahtumanjärjestäjille kerrotaan, mitä heiltä vaaditaan.

Aina tulee kuitenkin uusia järjestäjiä ja aina osa ei joko tiedä tai piittaa siitä, mitä ilmoituksia ja lupia tarvitaan.

Yleisötilaisuuden järjestämisestä laaditussa oppaassa kerrotaan, että ison tapahtuman järjestäjän muistilistalla on 15 ilmoitusta tai lupaa, jotka pitää hoitaa.


Melu on yksi keskustelunaihe myös ensi kesän SuomiAreenassa. Asiantuntijat tulevat vastaamaan kysymyksiin meluhaitoista ja miten niihin voidaan vaikuttaa.

Laissa melu määritellään ääneksi, joka on terveydelle haitallista tai joka vähentää merkittävästi viihtyisyyttä tai haittaa työntekoa.
Meluhaitasta kärsivälle – ja valittavalle – ei riitä vastaukseksi, että mitäs asut kaupungissa, muuta korpeen.

Meluun ja muihin häiriöihin pitää voida vaikuttaa. Viranomaiset saivat Beachfutiksen pois Yyterin Natura-alueelta. Voi olla, että Beachfutista ei järjestetä ensi kesänä raviradalla, vaan Kirjurinluoto Arenan takana, missä lääniä riittää eikä asutusta ole kovin lähellä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva