Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.6.2011 - Ammattiliittoihin luotetaan edelleen

Päättyneellä nelivuotiskaudella keskustavetoinen porvarihallitus yritti monin tavoin heikentää ammattiyhdistysliikkeen valtaa, ja samainen hallitus asettui useissa kiistassa selkeästi työnantajaleirin tueksi.

Sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton lähdettyä mukaan uuden hallituksen muodostamisneuvotteluihin on jo ehditty olettaa, että marssijärjestykseen tulee muutos. Mikäli kuuden puolueen hallitus tuskista huolimatta todella syntyy, joitakin muutoksia hallituksen ja ay-liikkeen välisiin suhteisiin onkin varmasti tulossa.

Porvarihallituksen päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta ay-liike on säilyttänyt voimansa. Liittojen haikailemat tulopoliittiset kokonaisratkaisut ovat todennäköisesti pysyvästi mennyttä aikaa, mutta  menneet kierrokset ovat osoittaneet, että ammattiliitot ovat saaneet kohtalaisia palkkaratkaisuja yksinäänkin.

Siispä ei ole ihme, että myös jäsenistö luottaa edelleen liittoihinsa.

SAK:n teettämästä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että yli puolet kansalaisista haluaa ammattiliittojen käyvän palkkaneuvottelut. Nuorten palkansaajien on sanottu vieraantuneen ay-liikkeestä, mutta saman tutkimuksen mukaan 60 prosenttia nuoristakin haluaa ammattiliiton tukea.

Itse palkastaan haluaisi neuvotella kolmasosa suomalaisista mutta vain 19 prosenttia SAK:laisista.Ainoastaan johtavassa asemassa olevista yli puolet haluaa sopia palkankorotuksensa itse.

Suomalaiset pitävät myös ammattiliiton jäsenyyttä tarpeellisena. Näin ajattelee 79 prosenttia kaikista ja 74 prosenttia nuoristakin.
Ammattiliitoissa voidaankin olla varsin luottavaisia siihen, että heihin luotetaan edelleen.

Helsingin Hakaniemessä ja muissakin palkansaajajärjestöjen keskittymissä on kuitenkin hyvä muistaa, että uudistua pitää silti. Vanhat rakenteet tyydyttävät jäsenistöä ehkä vielä, mutta ajat muuttuvat.

Paperiliiton Jouko Ahosen eroon johtaneet tapahtumat kertovat siitä, etteivät ay-johtajat voi veljeillä liiaksi herrojen kanssa. Ehkä tästä oppineena Metalliliiton Riku Aalto on arvostellut voimakkaasti työeläkeyhtiön Varman toimitusjohtajaa Matti Vuoriaa, joka suositteli nuorille yksilöllistä eläkesäästämistä. Metalli on toki muutenkin koventanut otteitaan.

Keskusjärjestö SAK pitää ensi viikolla edustajakokoustaan, jossa on tarkoitus aloittaa SAK:laisen kentän uudistaminen. Se onkin tärkeää, kunhan muistetaan, ettei vanhoja rakenteita voi romuttaa kerralla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva