Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.5.2011 - Kokoomuksen Nato-aikeet syytä torjua

Torstaina seitsemättä päivää jatkuneet hallitusneuvottelut ovat sujuneet niiden vetäjän Jyrki Kataisen (kok) mukaan myönteisessä hengessä, mutta neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan erityisesti vasemmistopuolueiden ja kokoomuksen neuvottelijoiden välillä on syntynyt kärhämää Nato-linjauksista.
Tietojen mukaan neuvottelujen ulkopoliittista työryhmää vetävä edellisen hallituksen ulkoministeri Alexander Stubb olisi ajamassa hallitusohjelmaan Nato-myönteistä mainintaa, jota taas sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto vastustavat.

Kokoomus on esittänyt hallitusohjelmaan mainintaa, jonokamukaan Suomella olisi painavia syitä harkita Nato-jäsenyyttä. Tämä sama mainita on ollut esillä jo edellisen hallitus ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.

Kokoomus on heilutellut Nato-korttiaan säännöllisin väliajoin, ja yhtä monta kertaa muut puolueet ovat torjuneet kokoomuksen Nato-halut. Niin on syytä toimia tälläkin kertaa.

Suomen Nato-jäsenyys ei ole enää sellainen mörkö, kuten se oli vielä esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa ulkopoliittisen johdon varoessa ärsyttämästä Venäjän johtoa. Sen sijaan nyt Nato-jäsenyyden vastustamisella on selkeitä asiaperusteita. Suomelle on järkevämpää  turvautua EU:n yhteiseen puolustusjärjestelmään, joka sekin on vienyt suomalaisia sotilaita maailman kriisialueille.
Edellisen hallituksen ulkoministeriksi Ilkka Kanervan (kok) henkilökohtaisten vastoinkäymisten jälkeen nostettu Alexander Stubb on jakanut toimikautensa aikana niin poliitikkojen kuin kansalaistenkin mielipiteitä. Toisaalta häntä on kehuttu, toisaalta syytetty ylimieliseksi.

Mielellään parrasvaloissa viihtyvä ulkoministeri on ilmeisesti nytkin ärsyttänyt vastapelureitaan hallitusneuvotteluissa niin, että henkilökemioiden väreilyt ovat haitanneet neuvottelujen etenemistä. Vastapelureina ovat mm. entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja kansanedustaja Krista Kiuru (sd).

Todennäköistä on, että kiista saattaakin laueta vasta hallituspuolueiden puheenjohtajista koostuvassa johtoryhmässä, jossa henkilökemioiden uskotaan olevan kunnossa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva