Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.5.2011 - Sateenkaarihallitukseen ladattu paljon toiveita

Perjantaina Helsingin Säätytalolla alkavien hallitusneuvottelujen on määrä johtaa kuuden puolueen sateenkaarihallitukseen, johon osallistuvat kokoomuksen ja SDP:n lisäksi vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit.

Neuvotteluista ei odoteta helppoja, mutta toisaalta puoluejohtajat eivät ole ainakaan tässä vaiheessa asettaneet kyseenalaiseksi niiden onnistumista ja uuden hallituksen muodostamista kuuden aatepohjaltaan varsin erilaisen puolueen kesken.
Perussuomalaisten poisjäänti kolmen suuren puolueen hallituksesta oli monelle pettymys, mutta vetäytyminen oli puolueen oma ratkaisu, ja suuren vaalivoittajan nousemista hallituspuolueeksi on enää turha haikailla.

Nyt pitääkin katsoa eteenpäin, toivoa laajapohjaisen hallituksen syntymistä. Erityisesti poliittisessa työväenliikkeessä ja ammattiyhdistysliikkeessä sateenkaarihallitukseen on jo ladattu paljon toiveita, ovathan sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto olleet perinteisesti palkansaajien ja pienituloisten takuumiehinä hallituksessa.

Se, että SDP vaati vasemmistoliiton ottamista mukaan hallitusneuvotteluihin, oli demareilta hyvä veto, sillä työväenpuolueiden on kokoomusvetoisessa hallituksessa paljon helpompi edistää oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa yhdessä kuin yksin.
Puheet siitä, että vasemmistoliitto olisi hallituksessa vain SDP:n apupuolueena, ovat turhia. Vasemmiston yhteistyötä näyttää olevan halua ja pitääkin tiivistää aidosti.

Kuuden puolueen hallituksen muodostamisen tiellä on vielä kuitenkin monta kipukohtaa, joita neuvottelijat yrittävät tulevina päivinä poistaa. Ennen kuin puolueiden väliseen ministerisalkkujen jakoon ja ministerien nimiin päästään, saattaa hyvinkin kulua tuleva viikko.

Tiukkaa vääntöä käydään puolueiden kesken varmasti esimerkiksi arvonlisäveron korotuksesta tai energiaveroista ja esimerkiksi siitä, katetaanko miljardien kestävyysvajetta menoleikkauksin vai tyydytäänkö talouskasvun tuomiin vaikutuksiin.

Hallituksen muodostamista ei ole pakko kiirehtiä EU:n Portugali-tukipaketinkaan vuoksi, sillä unionin aikataulujen takia Suomen kanta on vietävä eduskuntaan jo ensi viikolla, ja siihen mennessä ei uutta hallitusta pystytä muodostamaan. Paketin joutuukin viemään eduskuntaan vanha Mari Kivinimen (kesk) hallitus. Samalla poistuu se ongelma, että tukea vastustava vasemmistoliitto joutuisi äänestämään uuden hallituksen luottamuksesta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva