Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.5.2011 - SDP:lle avautui näytön paikka hallituksessa

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin torstainen ilmoitus puolueen
jättäytymisestä suosiolla oppositioon muutti ennalta jo lähes selvät hallituskuviot kertaheitolla. Vaalien ainoa todellinen voittaja Soini ei halunnut sellaiseen hallitukseen, joka hyväksyy EU:n Portugali-tuen, ja hän ilmoitti vastustavansa myös SDP:n ja kokoomuksen keskiviikkona saavuttamaa yhteisymmärrystä Suomen EU-linjasta.

Tunteikkaassa tiedotustilaisuudessaan Timo Soini perusteli omaa ja puolueensa päätöstä uskottavuudella, olihan puolue jo vaalikamppailussaan Portugali-tukea vastaan. Se saattoikin olla yksi syy perussuomalaisten perääntymiseen, mutta yhtä lailla voidaan spekuloida sillä, että tuliko Soinille uskon puute puolueensa yhteistyökykyyn hallituksessa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puki saman asian niin, että Soini ei halunnut ryhtyä vastuunkantajaksi.

Vaalivoittonsa jälkeen perussuomalaiset pitivät itseään varmana hallituspuolueena, ja Soinin ratkaisu oli varmasti pettymys monille puolueen äänestäjille. Heille ei varmaankaan tuonut suurta lohtua se, että Soini julistautui keskustan harmiksi oppositiojohtajaksi.
Pettynyt perussuomalaisten ratkaisuun oli myös Jutta Urpilainen. Demarit kaavailivat perussuomalaisista kokoomusvetoiseen hallitukseen itselleen kumppania, jonka kanssa SDP olisi pystynyt viemään läpi sellaisia uudistuksia, josta puolueet olivat vaalikamppailun aikana samaan mieltä. Tällaisia olivat mm. sosiaalisen eriarvoisuuden poistaminen tai esimerkiksi eläkeiän noston vastustus.

Vaikka uudessa tilanteessa kaikki on vielä epävarmaa, näyttää kuitenkin siltä, että uusi hallitus rakennetaan kokoomuksen ja SDP:n sinipunan varaan, ja eduskunnan enemmistö haetaan pienten puolueiden kuten RKP:n ja kristillisdemokraattien avulla. Myös vihreät ja vasemmistoliitto saattavat olla mahdollisia hallituskumppaneita.

Sosialidemokraatit ovatkin uudessa tilanteessa paljon vartijoina. SDP:lle on avautumassa näytön paikka eriarvoisuuden ja työttömyyden poistamisen puolustajana. Portugali-neuvottelut osoittivat sen, että kykyä demarijohdolla riittää, saihan se omat tavoitteensa läpi ja muutettua Suomen linjaa merkittävästi.


Mutta näytön paikka on myös kokoomuksella. Sinipunahallituksessa sen on osoitettava, haluaako se todella parantaa esimerkiksi vähäväkisen kansanosan elinoloja ja työllisyyttä eikä vain toimia hyväosaisten puolestapuhujana, kuten kokoomus tähän asti on tehnyt.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva