Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.4.2011 - Satakunta tarvitsee nyt demariministerin

Vaikka hallitusneuvottelujen on määrä alkaa virallisesti vasta ensi viikolla, alkoi heti sunnuntain eduskuntavaalien jälkeen näyttää selvältä, että ainoa varteenotettava pohja Suomen uudelle hallitukselle on kolmen suurimman eli kokoomuksen, sosialidemokraattien ja perussuomalaisten enemmistöhallitus, jolla olisi 125 kansanedustajaa 200:sta.

Hallitusohjelman synnyttäminen ei tule olemaan helppoa tämän koalition voimin, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei juuri ole. Vaaleissa suurtappion ottanut keskusta ilmoitti heti jäävänsä oppositioon, samoin toinen suuri häviäjä vihreät.

Vaikka kokoomus nyt suurimmaksi pudonneena aloittaa hallitusneuvottelut, ei senkään asema ole järin vahva. On muistettava, että oikeistohallitus menetti vaaleissa perussuomalaisille yhteensä 27 paikkaa.

Hallitusneuvotteluista on ennustettu vaikeita, mutta sosialidemokraattien tehtävä uudessa hallituksessa on kuitenkin selvä. SDP menee muuttamaan kansalta saamansa valtakirjan mukaisesti Suomea oikeistohallituksen jäljiltä oikeudenmukaisemmaksi. Euroopan kriisirahastokeskustelu on kuitenkin vain sivujuonne; tärkeimmät tehtävät löytyvät sisäpolitiikasta.

Puolueiden valmistautuessa hallitusneuvotteluihin, käydään ahkerasti jo ministeriveikkailuja. Satakunnassa ryhdyttiin heti vaali-iltana tekemään valtakirjansa uusineesta Krista Kiurusta (sd) ministeriä. Kiuru itse on suhtautunut spekulointeihin varovaisesti, mutta tosiasia on, että paineet satakuntalaisen demariministerin saamiseksi hallitukseen ovat kasvaneet.

Syitä on useita. SDP:llä ei ole ollut 30 vuoteen satakuntalaista ministeriä. Vaikka demarit nyt menettivätkin kolmannen kasanedustajan, on SDP edelleen Satakunnan ykkönen, ja Satakunta on yksi SDP:n voimakkaimpia maakuntia.

Satakuntalaista demarikenttää on lisäksi kaihertanut hätäkeskuskiista, joka nousi taas esiin vaalien alla, ja jonka lasketaan myös vaikuttaneen kielteisesti demarien vaalimenetykseen Satakunnassa. Ja onpa riippana vielä sekin, että puolueen johto vähensi viestintätukea maakunnan omalta demarilehdeltä Uudelta Ajalta, joka näin pakotettiin viikkolehdeksi.

On silti myönnettävä, että esteitä satakuntalaisen demariministerin saamiselle on runsaasti. Hallitukseen on menossa kolme tasavahvaa puoluetta, joten ministerinsalkkujakin on rajallisesti, SDP:llä ehkä kuusi. Koska puolueen ylimmän johdon on istuttava hallituksessa joka tapauksessa, ei maakuntiin jää montaa salkkua jaettavaksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva