Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.4.2011 - Porilaiset suhmuroivat Luvia-liitoksen

Porilaisten päättäjien äskeinen yritys käynnistää kuntaliitosneuvottelut Luvian liittämiseksi Poriin sai varsin surkean lopun, kun Luvian kunnanhallitus antoi selkeän kielteisen vastauksen kosinnalle.

Porin valtuustoryhmien delegaatio vei 10. maaliskuuta ennen Luvian kunnanvaltuuston kokouksen alkua Porin valtuustoryhmien puheenjohtajien laatiman neuvottelukutsun. Vierailu yllätti ja myös tyrmistytti luvialaiset täysin. Kunnassa syntyi vilkas keskustelu, jonka pääsävy oli liitosta vastustava.

Tällä viikolla Luvian kunnanhallitus antoi kutsuun virallisen vastauksen, joka oli viileä ”ei”. Tässä vaiheessa ei Luvian päättäjiä kiinnosta edes kutsu alustaviin neuvotteluihin.

Luvian tapaus oli tyyppiesimerkki siitä, miten kuntaliitoshankkeita ei pitäisi panna vireille. Pieni poliitikkojen ryhmä oli suunnitellut kaikessa hiljaisuudessa vierailun, eikä asiaa käsitelty edes valtuustoryhmissä saati kaupunginhallituksessa ennen neuvotteluesityksen viemistä.

Joidenkin tietojen mukaan koko hankkeen ideanikkarit olisivat olleet Porin kokoomuksen valtuustoryhmässä, ja myös Luvian kokoomuspiireissä olisi ollut asiasta ennakkotieto. Tähän viittaa sekin, että esimerkiksi Porin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän johdolle kirjelmä tuli allekirjoitettavaksi yllättäen.

Oli ideoijana kuka tahansa, asian hoitaminen ei anna hyvää kuvaa Porin päättäjien toimintatavoista. Vaikka luottamushenkilöt kävisivät keskenään salaisia ennakkoneuvotteluja, pitäisi lopulliset esitykset tehdä kuitenkin virallista tietä vähintään kaupunginhallituksen kautta. Vain sillä tavalla voidaan saada aikaan rakentavia tuloksia.

Vaikka luvialaiset nyt selkeästi tyrmäsivätkin liitoshankkeen, on Porin ja Luvian liitos pitkällä aikavälillä tavoittelemisen arvoinen.
Tällä hetkellä Luvian kunnan taloudellinen tilanne on hyvä, ja se tulee toimeen itsenäisenä turvautumalla perusturvan yhteistoiminta-alueeseen ja muihin yhteisiin palveluihin naapureiden kanssa. Pieni kunta on kuitenkin helposti haavoittuva, ja se saattaa joutua vielä kuntaliitokseen turvatakseen asukkailleen laadukkaat palvelut.

On selvää, että kuntaliitosten pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Pakkoliitoksista on niin paljon huonoja kokemuksia, että niitä pitää välttää kaikin keinoin.

Vapaaehtoisuuden pohjalla Porin seudulla tulisi kuntaliitoksia pitää jatkossakin esillä, mutta korrektein keinoin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva