Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.3.2011 - Olkiluodon työmaa antanut paljon opittavaa

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan surullisen kuuluisa suuri rakennustyömaa Eurajoella on antanut paljon opittavaa siitä, miten asioita ei tulisi hoitaa.
Työmaalla ovat epäonnistuneet miltei kaikki osapuolet. Ranskalainen pääurakoitsija Areva ei ole pysynyt aikataulussa, suomalaiset viranomaiset eivät ole pystyneet tekemään yhteistyötä ulkomaalaisten osapuolten kanssa, ja ammattiliitot eivät ole onnistuneet pitämään kurissa ulkomaalaisia rakennusyrityksiä ja niin edelleen.
Toivottavaa on, että pahasti myöhässä olevan hankkeen lopputulos, Suomen viides ydinvoimala ei sentään osoittaudu epäonnistuneeksi.
Suomalainen ammattiyhdistysliike on ollut suurissa vaikeuksissa, kun se on yrittänyt paimentaa Olkiluodossa työskentelevien rakentajien etuja. Työmaalla on työskennellyt useita kymmeniä kansallisuuksia edustavia työntekijöitä, ja osaltaan kulttuurierot ovat aiheuttaneet ongelmia. Suurin syy ongelmiin lienee kuitenkin ollut Arevan halu haalia ulkomaalaisia aliurakoitsijoita edullisempien kustannusten toivossa.
Arevan pyrkimykset ovat toisaalta ymmärrettäviä, sillä Olkiluodon työmaa on aiheuttanut kansainväliselle yritykselle melkoisia tappioita. Toisaalta voidaan kysyä, ovatko tappiot aiheutuneet juuri siitä, että työmaalle on otettu yrityksiä, jotka eivät ole olleet tehtäviensä tasalla, ja työvaiheita on tehty useaan kertaan kunnollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Ammattiliitot ovat olleet oikealla asialla vaatiessaan, että ulkomaisetkin alihankkijat noudattavat Olkiluodossa suomalaisia työehtoja. Se, että jotkut yritykset liikkuvat harmaalla alueella, on epäreilua niitä kohtaan, jotka toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaisesti, ja se vääristää kilpailua.
On selvää, että Olkiluodossa on ylitetty nyt sietokynnys, kun neljän ammattiliiton johtajat ovat ärähtäneet ja uhkaavat pysäyttää koko työmaan, jos ei ulkomaisia yrityksiä saada toimimaan suomalaisten työehtojen mukaisesti.
Sekä Areva että myös rakennuttaja Teollisuuden Voima voivat mennä itseensä ja kysyä, ovatko ne laiminlyöneet valvontavelvollisuutensa?
Suomessa suunnitellaan jo kahta seuraavaa ydinvoimalaa, joista toinen tulee jälleen Olkiluotoon. Uusia suurtyömaita valmisteltaessa on OL3:n virheistä opittava. Yksi oppi voisi olla se, ettei Suomessa aina pitäisi välttämättä valita halvinta mahdollista urakoitsijaa, vaikka EU:n kilpailuttamismääräykset sanoisivat mitä tahansa.
Suomen ei tarvitse olla kaikessa EU:n mallimaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva