Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.3.2011 - Hyvää työväenlehtipäivää!

Tänään Uudessa Ajassa vietetään työväenlehtipäivää. Kyseistä päivää on vietetty työväenlehdissä joka kevät vuodesta 1973 saakka. Alkuvuosina kyseisenä päivänä oli juhlatilaisuuksia, ja mm. Porissa Uusi Aika ja Satakunnan Työ viettivät sitä taustajoukkoineen yhdessäkin.

Työväenlehtipäivän vietolla haluttiin kultaisella 1970-luvulla korostaa työväenliikkeen omien sanomalehtien merkitystä. Tuo vuosikymmen oli lehdille suuren kasvun aikaa, myös Uudelle Ajalle. Työväenpuolueet olivat silloin voimissaan, samoin noihin aikoihin eheytynyt ammattiyhdistysliike.

Työväenlehdet olivat tuolloin tärkeitä välineitä puolueille niin valtakunnan ja kunnallispolitiikassa kuin ay-liikkeessä. Ammattiliitoissa ja -osastoissa sosialidemokraatit ja silloiset kommunistit kävivät kovaa taistelua vallasta, ja lehdet olivat siinä oleellisia aseita. Mutta lehdet olivat järjestöväen työvälineitä myös puoluepolitiikassa varsinkin paikallisesti mutta myös valtakunnallisesti.

Tämän päivä yhä keskittyneemmässä ja sähköistyneemmässä mediakentässä työväenlehtien asema toinen.

Lehtien tekijöidenkin on myönnettävä se, että työväenlehtien merkitys on vähentynyt. Jopa työväenliikkeen sisällä on tahoja, jotka eivät omia lehtiä erityisemmin arvosta, mikä näkyy sekä tilausten vähenemisenä että rahallisten tukien supistumisena. Nämä työväenliikkeen tahot luottavat siihen, että ne saavat suuremman julkisuuden valtamedian välityksellä, vaikka sitoutumattomiksi ilmoittautuneet lehdet edustavatkin useimmiten porvarillista ajatusmaailmaa, mikä myös näkyy valtamedian suhtautumisessa työväenliikkeeseen.

Lisäksi internet on syönyt elintilaa pieniltä lehdiltä erityisesti nuorten ikäpolvien keskuudessa.

Tämän kehityksen seurauksena käytännössä kaikki maakunnissa vielä ilmestyvät työväenlehdet ovat viikkolehtiä, ja osa lehdistä ovat jo kuolleet. Tosin tässä veneessä eivät työväenlehdet ole yksin, vaan sama ongelma on kaikilla poliittisilla kakkoslehdillä. Esimerkiksi Satakunnassa on jo kuopattu keskustan Lalli-lehti.

Samaan hengenvetoon lehtien tekijöiden on kiitollisina todettava, että edelleen on myös niitä tahoja, jotka osaavat arvostaa omaa työväenlehteä - paikallista ja rehellisen puolueellista palkansaajalehteä.

Uusi Aika haluaa palvella lukijoitaan nyt yhteiskunnallisena viikkolehtenä tasa-arvon, demokratian ja yhteisvastuun puolesta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva