Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.2.2011 - Kokoomus ja keskusta möhlivät Satakunnan edunvalvonnassa

Satakunta on ollut päättyvän vaalikauden selvässä paitsiossa, kun mitataan valtion investointeja maakuntien kesken. Tämä on tiedetty ja nähty maakunnassa koko ajan, ja vahvistusta asiaan saatiin Helsingin Sanomien (21.2.) tekemässä väylärahojen vertailussa.

Sen mukaan kolmannes valtion 3 miljardin väylärahoista on mennyt vuosien 2007-2011 aikana Uudellemaalle. Kakkonen on tällä listalla Kymenlaakso, joka on saanut lähes 0,5 miljardin väylärahat.

Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan muodosta lounainen kolkka on investointilistan alimmassa päässä. Nämä maakunnat ovat saaneet vain murusia valtion uusista väylärahoista. Tosin Tampereella ja Turussa on vastikään saatu valmiiksi mittavat tiehankkeet.

Satakunta sai vaalikauden aikana vain 9 miljoonaa euroa Mäntyluodon laivaväylän syventämiseen. Maakunnan edunvalvojat eivät voi tuolla saavutuksella paljon rehennellä.

Varsinkin Satakuntaliitto on toki yrittänyt ajaa maakunnan kärkihankkeita kuten esimerkiksi Porin-Tampereen radan tai valtatie 8:n parantamista valtion listoille, mutta menestys ei ole ollut hääppöinen. Radalla ei edelleenkään voida ajaa nopeilla junilla, ja vt 8 erityisesti Porin ja Rauman välillä sekä Porin pohjoispuolella on edelleen tukkoinen.

Poliittisessa järjestelmässä hallituspuolueet rakentavat budjetin, ja niinpä parhaat vaikutusmahdollisuudet saada hankkeita budjettiin on hallituspuolueiden edustajilla. Oppositiossa olleilla demareilla ei ole ollut nyt paljon sanansijaa siihen, mitä budjettiin sisältyy.

Satakunnasta sekä kokoomuksella että keskustalla on tällä vaalikaudella ollut asemansa puolesta vaikutusvaltaisia kansanedustajia kuten sisäministeri Anne Holmlund (kok) Ulvilasta, puolueensa varapuheenjohtaja Sampsa Kataja (kok) Porista tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) Eurasta. Heidän aikaansaannoksensa kotimaakunnan hyväksi ovat kuitenkin jääneet laihoiksi. On kiistaton tosiasia, että hallituskaudellaan maakunnan demariedustajat pystyivät huomattavasti parempaan.
Erityisesti Kallin ja Katajan energiaa onkin tainnut enemmän kulua puolueidensa tai omien vaalirahasotkujensa setvimiseen kuin kotimaakunnan asioiden ajamiseen.

Kun monilla tahoilla jo valmistaudutaan vaalien jälkeen alkaviin hallitusneuvotteluihin, pitää Satakunnankin saada jo huomiota. Maakunta on nostettava valtion väylärahoissa sellaiselle tasolle, että Satakunnassa voidaan liikkua turvallisesti ja tehokkaasti.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva