Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.2.2011 - Pk-yritysten odotukset eivät toteutuneet Satakunnassa

Tällä viikolla yrittäjäjärjestön ja Finnveran julkistama pienten ja keskisuurten yritysten suhdannebarometri kertoo siitä, etteivät satakuntalaisten pk-yritysten viime syksynä asettamat suhdanneodotukset ole toteutuneet ainakaan kokonaisuudessaan.

Vaikka mistään notkahduksesta ei voida puhua, niin odotukset ovat kuitenkin laskeneet hieman viime syksystä. Toki edelleen 44 prosenttia yrityksistä odottaa suhdanteidensa paranevan tänä vuonna, ja saman verran uskoo tilanteen säilyvän ennallaan. Vain 11 prosenttia odottaa tilanteen heikkenemistä.

Satakunnan yrittäjäjärjestöön kuuluu yli 5 000 yrittäjää, ja maakunnan pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät arviolta 30 000 - 40 000 ihmistä. Tuoreen barometrin mukaan suurin osa heistä siis voi suhtautua melko levollisesti lähiajan työtilanteeseensa, mutta tuhannet työntekijät elävät epävarmuudessa siitä, kuinka kauan heidän työpaikkansa säilyy.

Suomen pitäisi hallituksen mukaan elää talouskasvun kautta, ja valtiovalta on jo vähentänyt talouden elvytykseen tähtääviä toimia. Kasvuun viittaavia signaaleja on Satakunnassa näkynyt ja kuulunut kuitenkin vielä melko vähän, ja pk-yritysbarometrikin antaa viitteitä tästä. Onkin pakko pohtia sitä, onko elvytyksen purkaminen ollut ennenaikaista?

Satakunta ei edes pääse tai joudu osalliseksi työ- ja elinkeinoministeriön suunnittelemasta Nokia-paketista, koska IT-teollisuus ja erityisesti Nokian alihankinta on maakunnasta suhteellisen vähäistä.

Rakentaminen on odotetustikin hidastunut Satakunnassa, ja rakentajien työttömyysaste on kohonnut nopeasti, vaikka Porin keskustassa onkin pystyssä useampi nosturi. Rakentamisessa raaka totuus on myös se, että monelta satakuntalaiseltakin rakentajalta on vienyt työpaikan Virosta tuotettu rakennusmies.

Onneksi myönteisiäkin merkkejä on saatu. Niistä tuorein on Rauman telakan Namibiasta saama laivatilaus. Porissa Mäntyluodon telakka sen sijaan odottaa edelleen uusia tilauksia.

Pk-yritysten sektori on Suomessa merkittävä työllistäjä, joten niiden toimintaedellytysten turvaamista ei pidä unohtaa. Esimerkiksi ylimitoitetut energiaverojen korotukset rassaavat pienyrityksiä siinä missä kotitalouksiakin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva