Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.2.2011 - Kakkoslehtiä ei ole suinkaan kuopattu

Kakkoslehtien asemasta on käyty keskustelua muiden muassa Satakunnassa, jossa Uusi Aika muuttui viikkolehdeksi vuodenvaihteessa, ja jossa Satakunnan Työllä oli sama kohtalo jo aiemmin, ja Lalli lopetti kokonaan ilmestymisensä.

Viime keskiviikkona Satakunnan Kansa otti pääkirjoituksessaan kantaa kakkoslehtien asemaan, jonka lehti totesi heikkenevän.
Lehti onkin oikeassa siinä, että kun entinen valtion lehdistötuki muutettiin puolueiden halujensa mukaan jakamaksi viestintätueksi, ovat maakunnissa ilmestyvät poliittiset lehdet menettäneet asemiaan. Puolueet ovat keskittäneet viestintätukeaan pää-äänenkannattajilleen Helsinkiin ja verkkoviestintään. Sen seurauksena Uuden Ajankin saama viestintätuki on romahtanut.

On kuitenkin ennenaikaista olettaa, että kakkoslehdet olisi jo kuopattu, tai että ne olisivat menettäneet kokonaan merkityksensä.
Satakunnan Kansa väitti pääkirjoituksessaan, että paikallinen poliittinen keskustelu olisi siirtynyt pelkästään sen sivuille, eivätkä poliittiset lehdet kykene enää haastamaan sitä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Väitehän ei pidä paikkaansa.

Todellisuudessa paikallinen poliittinen keskustelu ei ole Satakunnan Kansan yksinoikeus vaan ainakin Uusi Aika jatkaa tuota debattia jatkossakin tuoden keskusteluun todellista moniarvoisuutta.

Harvoihin käsiin keskittyneen valtamedian moniarvoisuus on kovin suhteellinen käsite. Lehdet julistavat olevansa sitoutumattomia, mutta esimerkiksi Alma Median lehdillä (kuten Porissa Satakunnan Kansa ja Tampereella Aamulehti) on poliittisessa kirjoittelussa kuitenkin selvästi porvarillinen lähtökohta. Se on nähty moneen kertaan.

Esimerkiksi Porin kunnallispolitiikasta Satakunnan Kansan hyökkää jatkuvasti sosialidemokraattien kimppuun ikään kuin SDP olisi vallassa. Lehti tuntuu unohtaneen, että viime kunnallisvaaleista asti Pori on ollut porvarienemmistöinen kaupunki. Ei ole SDP:n syy, jos kokoomus on epäonnistunut kunnallispolitiikassaan. Käytännössä SK onkin edelleen varsin musta kokoomuslehti käärittynä kauniiseen pakettiin.

Kakkoslehdillä on viikkolehtinäkin oma roolinsa. Uudella Ajalla se on yhteiskunnan elämän seuraaminen avoimesti työväenliikkeen arvomaailman pohjalta.

Kakkoslehtien aseman vahvistaminen ja moniarvoisuuden lisääminen mediassa edellyttävät kuitenkin sitä, että epämääräisestä puolueiden viestintätuesta palataan takaisin säädeltyyn valtion lehdistötukeen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva