Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.2.2011 - Onko Porissa demokratiavaje?

Poliittisessa keskustellussa on viime aikoina puhuttu mm. kestävyysvajeesta, mutta yhtä hyvin monissa kunnissa - kuten Porissa - voidaan puhua myös eräänlaisesta demokratiavajeesta.

Vaje ei ole suuren suuri, sillä kaupungin organisaatiokaaviossa ovat edelleen lauta- ja johtokunnat, kaupunginhallitus sekä ylimpänä kaupunginvaltuusto.

Kyse on siitä, kuinka paljon näillä luottamuselimillä on todellista päätösvaltaa. Parin viime kuukauden tapahtumat Porin kunnallispolitiikassa osoittavat, että valtaa on valunut vähitellen toisaalta virkamiehille ja toisaalta ylimmältä toimielimeltä eli kaupunginvaltuustolta alemmas mm. lautakuntiin.

Mistään salakähmäisestä vallankaappauksesta ei ole kyse, vaan kaupungin päättäjät ovat itse antaneet vuosien saatossa valtaansa pois johtosääntöuudistuksilla, joita päättäjät puoluekantaan katsomatta ovat olleet hyväksymässä.

Porissa tilanne on tullut kärjistetysti esille mm. kaupungintalon keittiön asemaa tai pelastuslaitoksen määrärahoja koskevissa kiistoissa.

Keittiön sinänsä kokonaisuuden kannalta vähäpätöisessä kiistassa riidellään siitä, onko päätösvalta virkamiehillä vai valtuustolla. Pelastuslaitoksen kohdalla vastakkaisin ovat valtuuston ja pelastuslaitoksen johtokunnan valta.

Molemmat kiistat ovat myös tulkinnanvaraisia, ja on mahdollista, että ne ratkaistaan vasta hallinto-oikeudessa.

Hallintokunnista löytyy Porissa paljon esimerkkejä, joissa lautakuntien ja virkamiesten päätökset menevät ristiin.

Esimerkiksi perusturvalautakunnassa on lautakunta joutunut lykkäämään säästösyistä uusien virkojen perustamista, mutta samaan aikaan viraston päällikkö on voinut palkata omalla päätöksellään jopa kymmeniä uusia työntekijöitä.


Pori ei ole ainoa kunta, jossa organisaatiota on kehitetty kohti yritysmuotoista hallintomallia. Tämä on ollut 2000-luvun trendi, jonka ensimmäisiä askelia otettiin jo kaukaisella 1980-luvulla. Tuolloin kehityksen eturivissä oli mm. Ulvilan vielä silloinen kunta, jossa kunnanjohtaja sai poikkeuksellisen suuret toimivaltuudet.


Kunnissa on tullut kuitenkin yhä enemmän esiin niitä epäkohtia, joita liian pitkälle viety delegointi voi synnyttää - kuten vaikkapa kaupunginhallituksen ja -valtuuston välisen vallanjaon ratkominen oikeudessa.


Kunnissa onkin ehkä laajemminkin tarvetta tarkastella, onko järjestelmää tarpeen palauttaa demokraattisemmaksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva