Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.1.2011 - Järki voitti jätevesikiistassa

Erityisesti haja-asutusalueiden asukkaita ja kesämökkiläisiä mutta myös poliitikkoja vuoden ajan kiivastuttanut jätevesiasetus asettui edes jotenkin järkeviin uomiinsa viimein tällä viikolla, kun eduskunnan ympäristövaliokunta päätti lieventää maaseudun jätevesien puhdistusvaatimuksia.

Mikäli kiinteistö ei sijaitse pohjavesialueella tai veden partaalla, kiinteistönomistajan ei välttämättä tarvitse tehdä kalliita investointeja puhdistaakseen jätevetensä lain mukaisesti.

Valiokunnan päätöksen mukaan vähempikin riittää. Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) johtaman ja tähän asti vastaan vikuroineen ympäristöministeriön on tehtävä vielä nykyiselle eduskunnalle uusi lievempi jätevesiasetus.

Uusi asetus tulee siirtämään kunnille aiempaa suuremman vastuun jätevesiasetuksen noudattamisen valvomisesta ja myös asukkaiden neuvonnasta. Juuri neuvontavastuun puuttuminen vei vanhan asetuksen soveltamista hakoteille.

Ympäristöministeriön antamat ohjeet ja tiedottaminen olivat riittämättömät, ja ministeriö suorastaan tyrkytti tiedotusvastuuta alan yrityksille tunnetuin seurauksin: Kauppamiehet lähtivät kiertämään maaseutua ja onnistuivat myymään paniikkiin joutuneille asukkaille joko liian tehokkaita ja kalliita tai tehottomia ja kalliita pienpuhdistamoja.

Monet kiinteistönomistajat ovat jo tehneet Satakunnassakin useita tuhansia euroja maksaneita hankintoja, vaikka todellisuudessa olisi tarvittu vain parin tuhannen euron remontti, eikä aina sitäkään.

Jätevesiasetus onkin tyyppiesimerkki siitä, mitä käytännöstä vieraantuneet virkamiehet kammioissaan voivat saada aikaan laatimalla määräyksiä mutta ottamatta huomioon niiden todelliset vaikutukset.

Susannan Huovisen (sd) johtama ympäristövaliokunta puolestaan osoitti sen, että eduskuntakin pystyy järkevöittämään hallituksen ratkaisuja. Tosin tässä oppositiopuolueita auttoi se, että keskustan omissa riveissä syntyi kapinaliike vanhaa jätevesiasetusta vastaan.

Tosin vielä riittää valvottavaa siinä, että uuden asetuksen soveltamisessa toteutuu kansalaisten yhdenvertaisuus. Kunnat nimittäin voivat omilla määräyksillään säädellä sitä, mikä on riittävä puhdistustaso samaan tapaan kuin kunnat voivat säädellä muutakin rakentamista omilla rakennusjärjestyksillään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva