Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.1.2011 - Juhantalo kärsii luopumisen tuskaa

Kankaanpään kunnallispolitiikkaa on kärjistänyt jo viime lokakuusta saakka kaupunginvaltuuston silloisen puheenjohtajan Kauko Juhantalon (kesk) eroanomus ja siitä seurannut kepun sisäinen kädenvääntö. Keskustan valtuustoryhmähän valitsi Juhantalon seuraajaksi Jorma Lepistön (kesk), mitä Juhantalon on ollut vaikea niellä.

Pohjois-Satakunnan entinen mahtimies peruikin eroanomuksensa, mutta kaupunginhallitus ja -valtuusto eivät sitä enää noteeranneet, ja niin Lepistön valinta sinetöitiin.

Nyt Kauko Juhantalo on valittanut päätöksestä katkeralla kirjeellään hallinto-oikeudelle, ja Kankaanpään päättäjät joutuvat puuhastelemaan Juhantalon venkoilun kanssa vielä pitkään.

Hänen kirjelmänsä sisältö osoittaa, kuinka tuskaista luopuminen on pitkäaikaiselle poliitikolle varsinkin silloin, jos hän joutuu jättämään tehtävänsä vastoin omaa tahtoaan. Kankaanpää ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kunta, jossa näin on käynyt ja tulee käymään.

Riitelemään Kankaanpään kunnallispoliitikot ovat tottuneet Juhantalon vuosikymmeniä kestäneellä kaudella. Hän on ollut ristiriitoja herättävä henkilö, vaikkei tuskin kukaan voi kiistä sitä, että hänen myötävaikutuksellaan Pohjois-Satakuntaan on saatu mannaakin.
Juhantalon toimintatavat ovat olleet kuitenkin sellaisia, että niiden oikeellisuudesta voidaan olla monta mieltä. Hänen joutumisensa kauppa- ja teollisuusministerinä aikanaan valtakunnanoikeuteenkin antaa viitteitä siitä, että Juhantalon keinot erityisesti liike-elämän kanssa ovat olleet arveluttavia.

Nyt kamelin selän katkaisi kiista Neowood Oy:lle annettavasta kaupungin suorasta tuesta, jota Juhantalo ajoi, ja jota mm. sosialidemokraatit - aivan oikein - yritysten tasavertaisen kohtelun nimissä vastustivat. Tuki hyväksyttiin äänestyksen jälkeen, mutta Juhantalo katsoi vastustuksen henkilökohtaiseksi tappiokseen ja päätti lähteä.

Demokratiassa kukaan ei ole kuitenkaan korvaamaton, vaikka henkilöstä itsestään saattaa siltä tuntua. Kankaanpäässä lopulta keskustakin alkoi saada Juhantalon poukkoilusta tarpeekseen, vaikka hänellä edelleen on kaupungissa myös kannattajansa. Kärjistymisen taustalla lienee myös se, että Juhantalo on vastustanut Parkanon kanssa vireillä olevaa monikuntaliitosta.

Nyt pitää vain toivoa, että tilanteen rauhoituttua Kankaanpäässä päästään demokraattiseen kunnallishallintoon, eikä yksi itsevaltias korvaannu toisella.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva