Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.12.2010 - Luonto haastaa tekniikan

Päättymässä olevan vuoden aikana luonto on pannut ihmisen moneen kertaan paikalleen Suomessakin. Alkuvuonna runsas lumentulo sekoitti junaliikenteen: junat myöhästelivät ja vuoroja peruttiin. Islantilaisen tulivuoren purkaus tuhkapilvineen lamautti lentoliikenteen Euroopassa. Loppuvuonna kovat lumisateet ovat olleet taas sekä lento– että raideliikenteen riesana.

Matkalaisia ovat vuorojen peruutukset ja viivästymiset koetelleet kovasti. Suunnitelmia on pitänyt muuttaa. Monet ovat joutuneet odottelemaan kentillä ja asemilla pahimmillaan vuorokausia päästäkseen matkaan.

Luonto on yksinkertaisesti selättänyt nykytekniikan. Lentokoneet eivät pysty lentämään turvallisesti tulivuoren syöksemässä tuhkapilvessä eivätkä kaikki lentokentät selviä lumisateesta. Pakkanen ja lumi hyydyttävät junia toimintakelvottomiksi. Myös kiskojen vaihdemekanismit joutuvat tuiskussa helposti epäkuntoon. Kun raideliikenne jumittaa pääkaupungissa, seuraukset ulottuvat koko rataverkolle.

Raideliikenteen ja osittain myös maantieliikenteen ongelmat kelien kovetessa osoittavat, että keskiverto–olosuhteisiin mitoitettu suorituskyky ei riitä. Samalla ne kertovat, mihin päädytään, kun infrastruktuuria ei pidetä kunnossa. Osa junaliikenteen ongelmista on peräisin vanhentuneista järjestelmistä, osa Suomen oloissa huonosti toimivasta kalustosta.

VR lupaili alkuvuoden lukuisten hankaluuksien jälkeen yhtiön toimintakyvyn parantuvan, mutta ikävä kyllä tuoreimmat kokemukset lumipyryn seurauksista eivät puhu sen puolesta, että tilanne olisi huomattavasti korjaantunut. Edelleen vuoroja perutaan, ja junat myöhästelevät.

Ennakoimattomista muutoksista syntyy runsaasti riesaa niin kuljetusyhtiöille kuin matkustajille. Joku viisas voisi arvioida, ovatko säästöt, joita on saatu tinkimällä infrastruktuurin kunnossapidosta, suuremmat kuin menetykset, joita kansantaloudelle syntyy julkisen liikenteen häiriöistä.

Yhteiskunnalle toimiva liikenne on elinehto. Ankarat olosuhteet ovat paljastaneet sen haavoittuvuuden. Luonnon antama kovakätinen opetus on syytä ottaa todesta, ja ryhtyä entistä pontevammin toimimaan liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi myös kovissa olosuhteissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva