Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.12.2010 - Kahtiajaon voimistuminen on pysäytettävä

Suomi valmistautuu juhlapyhiin ristiriitaisin tuntemuksin. Yleiskuva kansakunnan tilasta on kohtuullinen. Ulkoiset uhkat ovat vähissä. Talous lisää kierroksia, tosin euroalueen epävarmuus tuo huolta. Työttömyys ei taannoisesta lamasta huolimatta ole karannut huippulukuihin.

Yleiskuvaa tarkempi katsanto paljastaa muutakin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n raportin mukaan kansalaisten väliset erot terveydessä, toimeentulossa ja hyvinvoinnissa ovat kasvaneet. Elämänlaatu ei kaikilla suomalaisilla ole hyvä.
Merkittävimmin sitä heikentävät työttömyys, joutuminen työkyvyttömyyseläkkeelle, toimeentulotuen tarve ja alhainen koulutus. Suurin riski joutua heikoimman elämänlaadun piiriin on 18–25 –vuotiailla työttömillä, heikosti koulutetuilla nuorilla ja 80 vuotta täyttäneillä vanhuksilla. Noin 1,5 miljoonaa suomalaista kuuluu näihin ryhmiin.


THL:n raportista selviää myös, että perusturvan varassa olevista työttömistä kotitalouksista yli 80 prosenttia elää alle suhteellisen köyhyysrajan. Toimeentulo tuottaa vaikeuksia yhä useammalle lapsiperheelle. Köyhyysrajan alapuolella elää nyt lapsia saman verran kuin 1970–luvun alkupuolella.


Kansakuntaa ei enää uhkaa kahtiajako. Se on jo tapahtunut. Uhkana on nyt eriarvoisuuden voimistuminen. Tähän ei ole tultu yhden yksittäisen päätöksen eikä minkään luonnonlain seurauksena, vaan kysymys on lukuisista, samaan suuntaan vaikuttaneista poliittisista ratkaisuista.


Kohta päättymässä olevalla vaalikaudella ratkaisut ovat suosineet hyvätuloisia muiden kustannuksella. Oikeistohallitus on tietoisesti esimerkiksi veropäätöksillään kasvattanut tuloeroja. Tulo– ja hyvinvointierojen revähtämiseen voidaan puuttua. Jos kansalaisten odotuksia tulkitaan, hyvinvointivaltio halutaan pitää voimissaan ja sitä ollaan valmiita rahoittamaan verovaroin.
Tämä viesti on aivan toinen kuin se, jota yksityistämisen autuudesta saarnaavat ajatushautomot ja opit omaksunut oikeisto levittää.


Köyhyyden leviämiseen päästään käsiksi perusturvan kautta. Korottamalla sen minimitasoja ja purkamalla tuloloukkuja sekä korottamalla kuntaverotuksen tulovähennystä saadaan jo paljon aikaiseksi.


Nämä ovat poliittisia päätöksiä. Eivät niitä kaikki poliitikot halua tehdä, mutta juuri sen vuoksi on syytä katsoa tarkkaan, ketä äänestää. Omien etujen puolustaminen vaaleissakin on sallittua.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva