Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.12.2010 - Kaikkea liikkuvaa ei pidä ampua

Joulun alla on jaettu ja jaetaan iso tukku talousterveisiä. Valtiovarainministeriön virkamiehet laskivat julkisessa taloudessa vallitsevan runsaan kymmenen miljardin euron aukon näkyvissä olevan menotason ja odotettavissa olevan tulotason välillä. Suomen Pankkikin kehotti arvioimaan julkisen talouden tulot ja menot uudelleen.

Lisää terveisiä tulee julkisen talouden menojen kehitystä koskevan säätelyn kehittämisraportista ja ensi viikolla valtiovarainministeriön suhdannekatsauksesta ja Hetemäen verotyöryhmän loppuraportista.
Koko ajan ympärillä elää myös euroalueen rahoituskriisi. Se ei välttämättä laannu vuodenvaihteen jälkeenkään, vaikka alueen kasvunäkymät kokonaisuudessaan ovatkin kääntyneet suotuisemmiksi.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas patisti sairaslomaltaankin tiukkaan tyylinsä, että nyt tarvitaan rehellistä, avointa, faktoihin ja numeroihin pohjautuvaa keskustelua, ehdotuksia ja ennen muuta päätöksiä.

Sailaksen vaatimukseen on helppo yhtyä.!p Mutta sekin on syytä muistaa, että kansantaloudessa ainoita faktoja on se, että virheistä kansa maksaa aina. Muilta osin tehdään valintoja erilaisten vaihtoehtojen välillä. Tosin sekin on hyvä pitää mielessä, että useimmiten valintoja ei tehdä hyvien ja huonojen vaihtoehtojen vaan huonojen ja vielä huonompien vaihtoehtojen välillä ja että valintojen seuraukset koskevat eri tavalla eri ihmisiä.

Valtiovarainministeriön virkamiehet vaativat vajeraportissaan poliitikoilta päätöksentekokykyä. Virkamiehiltä puolestaan voisi edellyttää päätöksenteon mahdollistamista. Siihen tarvitaan vaihtoehtojen valmistelua.

Faktoistakin tuntuu olevan puutetta, kun valtiovarainministeriössä täytyy erikseen selvittää, mihin rahat menevät. Keneltäkään ei tässä maassa löydy vastausta esimerkiksi kysymykseen, miten paljon yritystoimintaa tuetaan puhumattakaan siitä, mitä tuella saadaan aikaan.

Demokratiallekin on annettava arvonsa. Vaalit ovat edessä runsaan neljän kuukauden päästä. Hallitus on kyvytön ja haluton tekemään ennen niitä mitään merkittävää, oppositiolla ei ole muita mahdollisuuksia kuin tuoda esiin oma vaihtoehtonsa. Se on syytä valmistella huolella ja tuoda esiin kattavana ja uskottavana linjauksena, joka täyttää myös ihmisten oikeudenmukaisuuden eikä vain ekonomistien laskelmien tarpeet.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva