Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.12.2010 - Pelko hiipii pohjolaankin

Tukholman itsemurhaisku aloitti uuden aikakauden Pohjoismaissa. Se oli ensimmäinen tämänkaltainen terroriteko rauhallisuudestaan tunnetussa maailmankolkassa. Vaikka räjähdyksen ihmisuhrit rajoittuivat vain pommin räjäyttäjään, yksi teon vaikutuksista on ilmeinen: pelosta voi tulla osa ihmisten arkea, turvallisuuden tunne järkkyy.

Iskun tekijän arvioidaan omaksuneen hyvin kielteisen asenteen länsimaista elämäntapaa kohtaan asuttuaan parisenkymmentä vuotta Ruotsissa ja Englannissa. Itsemurhaiskun motiiveiksi on tähänastisista tiedoista päätelty mm. Ruotsin osallistuminen Afganistanin operaatioon ja islamia arvostelleet pilapiirrokset. Teon osittaisen epäonnistumisen perusteella tekijän katsotaan toimineen amatöörimäisesti ja yksin. Hänen yhteyksiään muille tahoille kuitenkin selvitellään.

Muslimijärjestöt niin Ruotsissa kuin Suomessakin ovat tuominneet teon. Ne muistuttavat, ettei väkivalta kuulu islamin uskoon. Tämä on hyvä muistaa, kun mielikuva islamista on sen ääriliikkeiden tekojen seurauksena hyvin väkivaltainen. Tuorein itsemurhaisku teki hallaa islamin julkisuuskuvalle Pohjoismaissa.

Terrorismin tavoitteet eivät ole uskonnollisia, vaan poliittisia. Sillä pyritään muuttamaan valtioiden käyttäytymistä, esimerkiksi vetäytymään pois Afganistanista. Terrori–iskujen teho ei rakennu niinkään niiden tuhoisuudelle, vaikka monet niistä ovat tuottaneet paljon ihmisuhreja ja taloudellisia menetyksiä. Ne luovat pelon ilmapiirin, jonka uskotaan muokkaavan kansalaismielipidettä terroristien toivomaan suuntaan, ja luovan siten painetta hallituksia kohtaan.

Toistaiseksi islamistiterroristit eivät ole voineet kirjata merkittäviä menestyksiä poliittisille tavoitteilleen. Läntinen maailma pitää kiinni elämäntavastaan. Afganistanissa jatketaan yhteistyötä maan ongelmien ratkaisemiseksi. Mutta samalla on tunnistettava tekijät, jotka ruokkivat ääri–islamia. Yksi niistä on avoin kiista Israelin ja palestiinalaisten välillä. Ratkaisemattomana se tarjoaa sytykkeitä väkivallalle niin Lähi–Idässä kuin muuallakin maailmassa.

Suomi ei ole eristäytynyt saareke, joka olisi täysin suojassa maailman pahalta, kuten terrorismilta. Riskejä ei pidä liioitella, mutta niiden mahdollisuus on syytä arvioida realistisesti.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva