Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.12.2010 - Ei näin

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien työtaisteluun ei löydetty ratkaisua valtakunnansovittelija Esa Lonkan itsenäispäivänä tekemän sovintoesityksen pohjalta. SLSY:n lakkoa päätettiin jatkaa, ja sitä lähtivät tukemaan useat muut ammattiliitot.

Finnair on työnantajana käyttänyt poikkeuksellisen kovaa kieltä lakon yhteydessä. Työntekijöiden vaatimuksia se on luonnehtinut milloin pöyristyttäviksi, milloin vuosikymmeniä ajastaan jäljessä oleviksi.

Sananvapaus on Finnairillakin, mutta herkässä tilanteessa on syytä tarkkaan harkita, mitä sanoo ja miten sanoo. Epäonnistuneet sananvalinnat tulehduttavat helposti neuvotteluilmapiirin ja vaikeuttavat muutoinkin tarpeeksi hankalan ongelman ratkaisua.

Finnair toimii tiukasti kilpailulla toimialalla. Kyllä sen henkilöstökin ymmärtää, että ajat ovat toiset kuin 1980–luvulla. SLSY:n jäsenet olivat viime talvena mukana yhtiönsä säästöohjelmassa, jonka seurauksena palkkoja alennettiin. Tämä ei taida aivan tukea työnantajan väitettä, että henkilöstö olisi jäänyt asenteissaan menneille vuosikymmenille.

Toimintaympäristön luomat muutospaineet edellyttävät Finnairilta kustannustehokkuutta, jotta yhtiö kannattaisi taloudellisesti. Tätä tuskin tarvitsee vääntää rautalangasta kenellekään yhtiön palveluksessa olevalle.

Työnantajalle pitää näköjään vääntää rautalangasta, ettei sanelulla päästä parhaisiin tuloksiin. Ajatus, että yhtiö voisi kohdella yhtä henkilöstöryhmäänsä miten vain, ei menesty. Se ei ole nykyaikaa, vaan muisto menneiltä vuosikymmeniltä.

Finnair on yrittänyt pitää yllä lentotoimintaansa, mikä lakon ja sen tukitoimien seurauksena on alkanut käydä yhä vaikeammaksi. Lakon pikainen päättäminen olisi Finnairin etujen mukaista. Työtaistelu tuo menetyksiä lakkolaisille, mutta ei Finnairkaan siitä selviä kuivin jaloin. Yhtiölle kysymys ei ole vain menetetyistä tuloista, vaan myös maineesta luotettavana lentoyhtiönä.

Lakosta päästään ulos neuvotellen. Sopu ei synny sanellen. Jos yhtiö aidosti hakee sopimusta, sen edustajat lopettavat uhopuheensa henkilökunnan ulkoistuksista. Valtio–omistaja voisi muistuttaa yhtiön edustajia arvokkaasta käytöksestä. Siihen kuuluu toisen osapuolen kunnioittaminen, olipa sen tavoitteista mitä mieltä tahansa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva