Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.12.2010 - EU ja markkinavoimat muuttaneet itsenäisyyden käsitettä

Ensi maanantaina 6. joulukuuta tulee kuluneeksi 93 vuotta siitä, kun Suomi itsenäistyi. Itsenäisyys on meille suomalaisille edelleen tärkeä asia, ja virallinen Suomi viettää sitä perinteisin menoin.
Tavallisen kansan parissa Suomen itsenäisyyden merkitys on kuitenkin muuttunut. Vaikka talvi- ja jatkosotien veteraanien saavutukset itsenäisyyden säilymiseksi tiedetään ja tunnustetaan myös nuorempien ikäpolvien keskuudessa, itsenäisyys muuttuu sitä enemmän itsestäänselvyydeksi mitä kauemmas taakse sotavuodet jäävät.
Sotaa suuremmaksi uhaksi Suomen itsenäisyydelle koetaankin jo Euroopan unioni. Poliittisessa retoriikassa erityisesti EU:n vastustajat viljelevät ajatusta, että Suomi on EU:n myötä menettänyt itsenäisyytensä.
Totta onkin, että käytännössä Suomi on muiden EU-maiden tapaan menettänyt osittain lainsäädäntövaltaansa, kun noin 70 prosenttia uusista laeista on tavalla tai toisella lähtöisin EU:n komissiolta. On kuitenkin muistettava, että nämä yleiseurooppalaiset laitkin kulkevat Suomen eduskunnan kautta, joten sillä on edelleen lainsäädäntövalta.
Suomen kulloisenkin hallituksen kyvyt ratkaisevat sen, kuinka paljon se pystyy jo Brysselissä vaikuttamaan unionin lakien sisältöön. Monen asiantuntijan näkemyksen mukaan Suomi on nykyisen porvarihallituksen aikana pudonnut EU:n päätöksenteon ytimestä, johon se kuului vielä Paavo Lipposen (sd) hallitusten aikana.
Aseita ja EU:takin suuremman uhan itsenäisyydellemme muodostavat kuitenkin globaalit markkinavoimat, joiden synnyttämien finanssikriisien edessä pieni Suomi tuntuu olevan voimaton siinä missä mahtava Saksakin.
Hallituksilta vaaditaan jämäkkyyttä näiden voimien vastustamiseen. Suomen nykyhallituksella tuota jämäkkyyttä tai edes todellista halua siihen ei näytä valitettavasti olevan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva