Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.11.2010 - Ravintolahintojen muutos pettymys kuluttajille

Ravintolaruoan arvonlisävero laski viime heinäkuun alussa. Alennuksesta päättänyt sinivihreä oikeistohallitus otaksui, että veroale siirretään hintoihin. Alentuneiden hintojen piti puolestaan lisätä kysyntää ja auttaa alan työllisyyttä. Paikatakseen veroalen jättämää aukkoa valtion budjetissa hallitus päätti korottaa arvonlisäverokantoja prosenttiyksiköllä.

Kuluttajatutkimuskeskuksen aiempi ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n aivan tuore selvitys näyttävät, että hallituksen toiveet eivät ole täyttyneet. Ravintolahinnat ovat laskeneet vähemmän kuin arvolisäveron alennuksen perusteella olisi ollut mahdollista.

Jos veromuutos olisi viety täysimääräisenä annosten hintoihin, niiden olisi pitänyt laskea 7,4 prosenttia. VATT päätyi selvityksessään siihen, että hinnat laskivat pari prosenttia. Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan pudotusta oli kertynyt koko toimialalla hieman yli neljä prosenttia.

Erot tuloksissa voidaan osaksi selittää sillä, että laitokset käyttivät toisistaan poikkeavia tutkimusmenetelmiä. Syventymättä tutkimusmenetelmien eroavuuksiin voidaan päätellä yritysten suhtautuneen veronalennukseen eri tavoin. Osa niistä on siirtänyt veronalennuksen hyödyn sellaisenaan asiakkaille, osa on pitänyt hyödyn itsellään.

Varmaa on se, että veroale söi valtiolta tuloja. Epävarmaa taas se, lisäsikö ruoka–annosten halpeneminen ravintolapalveluiden käyttöä niin paljon, että alalle olisi syntynyt lisää työpaikkoja. Sitäkään ei tiedetä, auttaako verohyödyn siirtäminen yrittäjän taskuun pitämään yllä työpaikkoja kyseisessä yrityksessä vai ei.

Veronalennuksen vaikutusten tarkastelujakso on vielä lyhyt, mutta tutkimustulokset viittaavat siihen, että uudistus on jäänyt kauas hallituksen sille asettamista tavoitteista puhumattakaan kuluttajien toiveista.

!pHallitusta ohjaava ideologia käveli tosiasioiden yli. Tämä näkyy siinä, miten hallitus pyrki paikkaamaan ruoan arvonlisäveroalennuksen tuoman aukon verotuloihin: nostamalla prosenttiyksikön verran kaikkia arvonlisäverokantoja.
Veronkorotukset siirtyvät vikkelästi hintoihin. Otettiin uusi askel kohti tasaverotusta. Se on ollut oikeistokoalition veropolitiikkaa kaiken aikaa ohjannut ideologinen peruslinja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva