Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.11.2010 - Varhainen varoitus

SAK:n selvitystä jäsenistönsä äänestysinnosta ensi kevään eduskuntavaaleissa voi pitää aikaisena varoituksena. Se kohdistuu poliittiseen järjestelmään kokonaisuudessaan ja työväenpuolueisiin erityisesti.
Selvityksen mukaan varmojen äänestäjien osuus oli syys–lokakuun vaihteessa tehdyssä kyselyssä 57 prosenttia. Laskua vastaavasta kyselystä neljä vuotta sitten on seitsemän prosenttiyksikköä. Vaikka tästä ei voikaan päätellä, että vaalien äänestysinto putoaisi vastaavasti, niin tulos osoittaa, että kansalaisten kiinnostus poliittiseen vaikuttamiseen on huonolla tolalla.

Viime vaalien jälkeen vellonut rahoituskohu, jonka keskusta ja kokoomus saivat huomattavilla epäselvyyksillään aikaan, on syönyt koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta. Äänestäjiltä rötöstelyt eivät ole jääneet huomaamatta, eivätkä ne kasvata halua käydä äänestämässä.

Perussuomalaiset ovat onnistuneet kääntämään äänestäjien epäluulot oman kannatuksensa kasvuksi. Ensin tämä rokotti SDP:tä ja keskustaa, nyttemmin myös kokoomusta. Mutta perussuomalaisten kannattajissa on paljon epävarmoja puolueen äänestäjiä, mikä voi kuivattaa odotettua vaalivoittoa. Lähtevätkö he liikkeelle ja mitä puoluetta he lopulta äänestävät, voi ratketa vasta hyvin lähellä vaaleja.

Tässä piilee muille puolueille vielä mahdollisuus. Aikaa vaaleihin on viisi kuukautta. Pelkästään perussuomalaisia vastustamalla ei vaalimenestystä saavuteta. Silti on täysi syy varoittaa äärioikeiston nousun riskeistä perussuomalaisten vanavedessä. Ei Timo Soinikaan saa kaikkia höyrypäitä kuriin, vaikka häntä itseään pidettäisiin tolkun miehenä.

SDP:lle ja vasemmistoliitolle SAK:n selvitys tarjoaa vakavaa luettavaa. Työväenpuolueiden perinteisen kannattajakunnan äänestysvarmuus suorastaan romahti. Osa tästä voi heijastella perussuomalaisten luomaa houkutusta, johon tarttumisesta ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta.

Eniten huolta syntyy siitä, että vaali–into useimmiten oikeistoa äänestävillä tahoilla on korkea. Toimihenkilöt ja yrittäjät ovat työntekijöitä varmempia äänestäjiä. Sama näkyy ammatillisen järjestäytymisen mukaan: akavalaiset ja STTK:laiset ovat SAK:laisia selvästi varmempia äänestäjiä.

On siis löydettävä keinot puhutella kannastaan entistä epävarmempia äänestäjiä. Ei helppoa, mutta välttämätöntä, mikäli halutaan hallitusovet auki.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva