Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.11.2010 - EK koventaa keppilinjaansa

Talouskasvu rakentuu työlle ja tuottavuudelle. Väestön ikääntymisen seurauksena suomalaisten työpanos on supistumassa. Sen lisäämiseen tähtäävistä esityksistä ei ole pulaa. Ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) halusi nostaa eläkeikää. Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Sakari Tamminen puolestaan lyhentäisi lehtihaastattelun mukaan lomia työajan pidentämiseksi.

Mistä näitä pöljyyksiä oikein kumpuaa? Rahalla vuoratuista norsunluutorneista?

Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteinen ohjelma kestävästä kasvusta ja työllisyydestä sisälsi ajatuksen myös työelämän kehittämisestä, jotta työurat pidentyisivät ja työpanos kasvaisi. Työelämää parantamalla vähennetään työkyvyttömyyseläkkeitä, jotka supistavat merkittävästi työpanosta.

Tammisen esitys ei tuo parannuksia työelämään. Se päinvastoin lisää ongelmia. Työn tuomia paineita on voitu purkaa lomilla. Jos tätä vastapainoa ryhdytään heikentämään, työuran pidennys uhkaa jäädä monelle haaveeksi. Palkansaajien kyykytyksen asemesta Tammisenkin olisi kannattanut harkita keinoja parantaa työelämän laatua, mutta ennen kaikkea sitä, miten työllisyyttä lisätään.

Voidaan laskea, että jos 200 000 henkilöä siirtyisi työttömyydestä kokoaikaiseen työhön, se lisäisi työpanosta nelinkertaisesti siihen verrattuna, että parilta miljoonalta palkansaajalta leikataan viikko lomista pois. Todennäköisesti vaikutus olisi tätäkin suurempi lomaleikkausten kielteisten sivuvaikutusten vuoksi.

Työpanoksen lisäämisessä on käytettävissä myös vastentahtoisen osa–aikatyön poistaminen sekä pätkä– ja silpputöiden kokoaminen mielekkäiksi työkokonaisuuksiksi.

Näiden keinojen tulokset talouskasvun näkökulmasta olisivat satoisammat kuin lomaleikkaukset. Niiden ottaminen keskusteluun kertoo EK:n todellisista tarkoitusperistä enemmän kuin mukanaolo työllisyysohjelmassa.

Tammisen viestin perusteella työnantajien todellinen kiinnostus paneutua työurien keskiosan ongelmiin jää huulten todisteluksi. Se on valitettavaa, koska juuri työelämää kehittämällä voidaan ehkäistä ennenaikaista poistumista työstä.

Sen sijalle EK:sta tarjotaan mallia majava–yhteiskunnasta, jossa ihmiset tekevät töitä kellon ympäri, lomia pitämättä, kunnes loppu tulee.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva